Vasárnap estig látogatható az I. világháborús kiállítás

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Az I. világháborúban elesett váciakról szól az a kiállítás a Madách Imre Művelődési Központban, amely ezen a hétvégén még látogatható. Vác Város Levéltára mintegy három éve gyűjti az I. világháborúval kapcsolatos adatokat, így összesen eddig 3254 személy került az intézmény látókörébe.

Korabeli zenével, képekkel, újságcikkekkel, személyi dokumentumok másolataival, tárgyi emlékekkel fogadja az I. világháborús kiállításon a váci művelődési központ a látogatókat – tudósít a városháza honlapja. A kiállítás törzsanyagában 560 váci személy életrajzába nyerhet bepillantást az érdeklődő, de a világháború egész Magyarországot érintő veszteségeit is bemutatják a szervezők.

A megnyitón Horváth M. Ferenc levéltári igazgató elmondta: a tervek szerint egy kiadvány elkészítésével zárul majd a munka.

Nem csak katonák életrajzaival szembesülhet a látogató, hanem ápolónők, tábori lelkészek, a hadigondozásban résztvevők sorstörténetein keresztül is bepillantást nyerhetnek a világháború borzalmaiba. Jelenlegi ismeretek szerint több mint 700 váci, vagy Váchoz köthető személy veszett oda a háborúban, a Fehérek Templomának oldalfalán mintegy 750 elesett vagy eltűnt személy neve szerepel az emléktáblán az I. világháború kapcsán. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments