Régészeti tárlat nyílik a Tragor Ignác Múzeumban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos kulturális programsorozathoz a hagyományokhoz híven idén is több programmal csatlakozott a Tragor Ignác Múzeum.

A fesztivál nyitó eseményeként az intézmény régészei új, időszaki kiállítással kedveskednek az archeológia iránt érdeklődők számára a főtéri Szent Mihály Altemplom Kiállítóhelyen.

A szeptember 30-án, szombaton 10:30-kor megnyíló tárlat olyan leleteket mutat be, melyek az utóbbi egy évben a terepi munkáknak, valamint a lelkes adományozóknak köszönhetően kerültek az intézmény gyűjteményébe.

A kiállításra kerülő tárgyak egészen az őskortól a kora újkorig bezárólag képviselik régiónk egyes történelmi korszakainak jellegzetes anyagi kultúráját. A tárlat központi leletének az az újkőkorban – mintegy 7000 évvel ezelőtt – készült, női alakot formázó agyagszobrocska számít, amelyet Verőcei Vénusz névvel ismertettek a Határtalan Régészet című magazin tavaszi számában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Ehhez hasonló lelet vidékünkön eddig nem volt ismert, ezért a maga nemében a Dunakanyar történetének, művészetének páratlan darabjának tekinthető. A földben hosszú évezredekig „rejtőzködő Vénusz” 40 évvel ezelőtt, a verőcei vasútállomás felújítása során került elő, majd megtalálója, Lucza Gyula idén adományozta a múzeum számára.

Ezen túl a látogatók megismerkedhetnek néhány, Vác kül-, és belterületén, valamint Ipolytölgyesen folytatott régészeti megfigyelés eredményeivel is. A tárlaton láthatóak lesznek továbbá különleges újkőkori kerámiák, egy nagyméretű rézkori tárolóedény, római császárkori érmék, ruhakapcsoló tűk, valamint más, területünkön eddig egyedülálló leletek. A középkorból és kora újkorból is több fém-, illetve kerámiatárgy lesz látható, amelyek Vácott zajló építkezések kapcsán kerültek elő az elmúlt egy évben.

Szeptember 30-án, a kiállítás megnyitójának napján több interaktív programmal is készülnek a szervezők. A megnyitót követően az érdeklődők 11 órától tárlatvezetésen vehetnek részt, majd 13 órától az ásatási eredményekről bővebben tájékozódni kívánók vetített képes előadásokat is hallhatnak a Március 15 tér 19. szám alatt található főtéri kiállítóhelyeken.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

A vállalkozó kedvű gyerekek és felnőttek 14 órától múzeumpedagógiai foglalkozás keretében azt is kipróbálhatják, hogyan készíthették több ezer évvel ezelőtt az olyan agyagszobrocskákat, mint az, amely kiállításunk fő attrakcióját képezi.

Érdemes tehát felkeresni a Múzeum főtéri Kiállítóhelyeit, az időszaki tárlat október 8-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments