Megnyílnak a levéltár pincéi

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Az idei évben Vác Város Levéltára is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai című programsorozathoz. Rendezvényeik során látogatóik – a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódóan – megismerhetik Kisvác református múltját, vetítést láthatnak id. Hörömpő Gergely 1960-as, 1970-es években készült fotográfiáiból, valamint a levéltár látogatók elől elzárt részeit, a raktárakat és az ódon pincéket is bejárhatják.

Az érdeklődők szeptember 16-án szombaton a következő programokból válogathatnak:

10:00 KISVÁC ÉS A REFORMÁCIÓ
foglalkozás 10–14 évesek
(felső tagozatosok) számára

14:00 KISVÁC ÉS A REFORMÁCIÓ
foglalkozás 14–18 évesek
(középiskolások) számára

Bevezetésként egy rövid előadást tartanak a reformáció és Kisvác történetéről, majd Hörömpő Gergely kisváci lelkész művészi fényképeinek segítségével megidézik a XX. század közepi Kisvácot és lakóinak életét. Ezt követően a diákok egy izgalmas, fényképes játékban vehetnek részt, majd zárásként bejárják a levéltár legizgalmasabb helyeit: a raktárakat és a több száz éves pincéket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

16:00 A LEVÉLTÁR ÉS „KINCSEI”
előadással egybekötött épületbejárás minden korosztálynak

A látogatók egy vetítést tekinthetnek meg Hörömpő Gergely református lelkésznek a XX. század közepének Kisvácát megörökítő fotográfiáiból, majd pedig röviden ismertetik a levéltár működését és feladatait. Ezután pedig feltárulnak a levéltár épületének máskor nem látogatható részei: a város történetének írott forrásait őrző korszerű raktárak és az épület alatti több száz éves pincék. A látogatók bepillantást nyerhetnek a levéltárosok „műhelytitkaiba”, és néhány érdekes eredeti dokumentumot, tárgyat is kézbe vehetnek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments