Manók és tündérek meséltek a Gyadai Kalandtúrán

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Hogyan viselkedjünk a természetben? Mihez szabad hozzányúlni és mihez nem? Mit tegyünk, ha eltévedünk? Hogy segítsünk társunknak, ha baleset éri túrázás közben? Hogyan ismerkedhetünk meg az erdő és a patak élőlényeivel?

Tehetjük fel a kérdést, ami a felnőtteknek valószínű triviális és unalmas is kicsit, az óvodásoknak viszont, akik először járnak a természetben magától értetődő, hogy ezekre a kérdésekre választ kell kapniuk ahhoz, hogy később magukban is biztonsággal mozoghassanak a természetben.

Ezekre a kérésekre keresték a választ a hétvégén több mint 350 szülő és gyerek. Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Vácott a „Gyadai Kalandot”, az óvodások környezetvédelmi programját a Gyadai réti tanösvényen.

A programon a váci óvodák nagycsoportosai, és szüleik vettek részt, akik a szeptember 16-i szombatot arra áldozták, hogy gyerekeikkel a természetbe látogassanak. A résztvevők 6 csoportban a rét tanösvényét végigjárva ismerkedhetett meg az erdő növényei, állatai, a patak élővilága, a Naszály hegy kincsei, a szelektív hulladékgyűjtés és az elsősegély nyújtás, életmentés témakörével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A tanösvényen kialakított állomásokon középiskolások, és pedagógusok interaktív foglalkozások keretében tanították az ovisokat a természetben való viselkedésre. A gyereknek a tanulás nagy élmény volt, mert az állomáshelyeken manóknak, tündéreknek, és egyéb mesebeli szereplőknek öltözve játékosan tanították azokat a fontos dolgokat, melyekre felnőve is szükségük lesz.

A programra nem csak a város képviseletében, hanem gyakorló szülőként eljött Pető Tibor alpolgármester is, hogy a tanulás ösvényére léphessen gyermekével.

[foogallery id=”27036″]

A program elejére zúduló eső némi fennakadást okozott, de a szervezőknek sikerült úgy kialakítani az állomásokat, hogy azok fedett helyen legyenek, és az eső ne zavarja a gyerekeket és a szüleiket az interaktív játékban, tanulásban. Szerencsére az ég hamar kiderült, és az állomáshelyeket bejárt csoportok az elnyűhetetlen Hajdú Sándor túravezetővel, még egy bónusz kört tehettek az erdő fái között.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A bográcsos ebédet a gyadai látogatóközpontban fogyaszthatták el a résztvevők, és utána, ha még maradt energia, az erdei játszótéren mozoghattak egy kicsit a fák lombjai és az ősz napsugarai közt a gyerekek.

A programot szervező Bíró György köszönetet mond az önkormányzatnak a program finanszírozásáért, és a kreatív középiskolás diákoknak az élmény dús foglalkozások levezetéséért.♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments