Tízmillió régi bankjegyet keres még az MNB

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Július végén lezárult a régi kétezres és ötezres bankjegyek cseréjének első, egyben legfontosabb fázisa, addig lehetett ugyanis velük bárhol fizetni. Az érintett bankjegyek többsége el is tűnt a piacról, de azért sok régi bankjegy még nem került vissza a jegybankba.

A Magyar Nemzeti Bank a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza kérdésére elárulta, hogy az augusztus 15-i helyzet szerint a régi kétezresekből 5,9 millió darab lehet a készpénzforgalomban, ami a kétezresek teljes állományának a 22 százaléka. A régi ötezresek jobban állnak, 4,3 millió lehet kint belőlük, ami 15 százalékos arányt jelent az összes ötezres bankjegyen belül.

Bár a határidő lejárt július végén, azóta is sok régi kétezres és ötezres érkezik vissza, az MNB tájékoztatása szerint, hetente átlagosan 150-150 ezer darab régi kétezres és ötezres. Lényeges szabály, hogy a július végi határidő csak arra vonatkozott, hogy bárhol lehetett fizetni a régi kétezresekkel és ötezresekkel, azt viszony nem tiltja semmi, hogy határidő lejárta után valaki, például kereskedők elfogadják a régi bankókat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A jegybanki válaszból egyébként kiderül az is, hogy a régi – 2014 előtt kibocsátott – tízezresekből 24,9 millió darab lehet kint a készpénzpiacon, ami 16 százalékos aránynak felel meg. A húszezresek teljes állományának pedig csak a 6 százalékát adják a régi, 2015 előtt kibocsátott bankjegyek.

Akinél egyébként még van régi kétezres vagy ötezres, 2020. július 31-ig bármelyik bankfiókban vagy postán újra cserélheti azokat. A Magyar Nemzeti Bank pedig 2037. július 31-ig várja vissza a régi bankjegyeket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments