Aggódhatunk: csökken a férfiak spermaszáma

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Felére csökkent a férfiak spermiumszáma az elmúlt évtizedekben – állapította meg a jeruzsálemi Héber Egyetem összefoglaló tanulmánya. Kopa Zsolt, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, 1973 és 2011 között 52.4 százalékkal lett kevesebb az egy milliliterre jutó spermiumszám. A teljes beszélgetés kedden este 19 órától hallható az InfoRádió Szigma – a holnap világa című magazinjában.

Az első, hímivarsejtek számára vonatkozó európai adatok 1930-ból származnak – emelte ki a Magyar Andrológiai Társaság elnöke. A Semmelweis Egyetem docense elmondta, akkoriban 130 millió volt az átlagos hímivarsejtszám egy milliliter ondóban, ez ma 40 millió környékén jár.

Hosszútávon tehát egyértelmű a csökkenés, a mostani tanulmány pedig azt bizonyította, hogy rövidebb távot analizálva is jelentős a hímivarsejtek mennyiségének, illetve a nemzőképesség csökkenése – fűzte hozzá Kopa Zsolt.

„A nemzőképesség csökkenésének megállapításához tudni kellene azt is, hogy milyen a mozgásuk, azon belül a célirányos mozgásuk és az alaki felépítésük hogyan csökkent. Nehéz számszerűvé tenni a nemzőképességet. Oda jutottunk el, hogy 2010 óta nincs is már normál határértéke. Esélyekről tudunk csak beszélni” – tette hozzá a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Olyan számok, referenciaértékek vannak, amelyek alatt kevés az esélye az egy éven belül történt spontán terhességnek – mondta Kopa Zsolt. A Magyar Andrológiai Társaság elnöke hozzátette, konkrét számokkal nyomon követni csak a meddő kapcsolatok arányát lehet.

„Jelenleg Nyugat-Európában ez 15 százalék, ami azt jelenti, hogy minden hatodik párkapcsolat meddő. Magyarországon kicsit magasabb ez az arány: 19 százalék, tehát körülbelül minden ötödik párkapcsolat meddő. Meddőségen azt értjük, ha egy éven belül nem jön össze spontán terhesség. Az biztos, hogy az adatok nemzőképesség-csökkenésre utalnak, de ennek százalékos értéke nem egyenlő a hímivarsejt mennyiségének százalékos csökkenésével.”

Annak okát, hogy miért csökken a férfiak spermaszáma, nem tudja senki pontosan – jelentette ki a Semmelweis Egyetem docense. Kopa Zsolt hozzátette, teóriák vannak, amelyek nagy része a környezeti ártalmakra, az életmódra vezetik vissza.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

„Biztosnak látszik, hogy nagy szerepe van azoknak a tényezőknek, amelyek a férfiak hormonháztartását zavarhatják meg. Bizonyos helyeken ilyen az ivóvíz, de akár egyes csomagolóanyagok is” – mondta. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments