124 ezer forintot kap egy átlagnyugdíjas

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Az első félévben 17 ezerrel csökkent a nyugdíjasok és csaknem 30 ezerrel a korhatárt elért nyugdíjasok száma – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adataiból, amit a Zoom.hu idézett. Ez annak az eredménye, hogy idén megint emelkedett a korhatár, januártól már csak 63,5 évesen lehet nyugdíjba vonulni. 

A következő lépcső 2019 lesz, akkor emelkedik 64 évre a korhatár, majd újabb kétszer féléves lépés után 2022-ben áll be a megcélzott 65 éves korhatár. A fokozatos korhatáremelés célja a nyugdíjrendszer stabilitásának növelése, a várakozás az, hogy 2035-ig nem lépi át a nyugdíjasok száma a 2 millió 50 ezer főt – szemlézte a cikket a mfor.hu.

A korhatár 65 évre emelésével a magyar nyugdíjrendszer 2030-2035-ig finanszírozható, ám azt követően vélhetően újra az alapparaméterekhez kell nyúlni, ami jelentheti a korhatár vagy a járulékok emelését, illetve a kifizetett járadékok csökkentését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A létszámcsökkenést tükrözik a nyugellátásokra fordított kiadások is: idén, az első hét hónapban 1822,4 milliárd forintot költött az állami Nyugdíjbiztosítási Alap, ami az éves 3151 milliárd forintos keret 57,8 százaléka – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium legutóbb kiadott jelentésében.

A nyugdíjakra fordított kiadások ugyanakkor 2,9 százalékkal emelkedtek, ami meghaladja az 1,6 százalékos év eleji nyugdíjemelés mértékét.

Ennek magyarázata a nyugdíjak és nyugdíjasok cserélődése: a rendszerbe most belépők ellátása magasabb, mint a kiesők, azaz az elhunytak járadéka volt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

3 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments