Magas vérnyomás: nem is gondolnánk, mi okozhatja

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ A vérnyomás-emelkedést, inzulinszint-növekedést és fejfájást akár az élelmiszer-adalékok túlzott fogyasztása is okozhatja. A csecsemők és a gyerekek az alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak. Az unió most meghatározta a napi bevitel felső korlátját.

Az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel és inzulinszint-növekedéssel, valamint fejfájással járhat. Az egyebek mellett a húskészítmények karakteresebb ízéért felelő glutaminsavra és glutamátokra ezért biztonságos beviteli szintet határozott meg az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az élelmiszer-adalékanyagaként használt glutamátok biztonságosságának újraértékelését követően az EFSA a sókra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogrammban határozta meg az elfogadható napi bevitelt. Ez a szint a legmagasabb, amelynél a tudósok szerint még nem figyelhetőek meg kedvezőtlen hatások. Az elérhető bizonyítékok alapján biztosak vagyunk abban, hogy a glutaminsavra és glutamátokra most meghatározott beviteli érték kellő védelmet nyújt a vásárlók számára – állítja Claude Lambré, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal és tápanyagforrásokkal foglalkozó paneljének tagja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A glutaminsav és glutamátok elfogadható napi bevitele korábban nem volt számszerűen meghatározva az Európai Unióban, míg a forgalmazott élelmiszerekhez adott glutamátok maximális szintjét 10 g/kg-ban állapították meg. A sóhelyettesítőkre, fűszerekre és ízfokozókra nincs érvényben meghatározott legmagasabb glutamátérték – írja az Agrárszektor.

A megújult expozícióbecslés során az EFSA tudósai számításba vették a valós élelmiszerfogyasztási adatokat, az élelmiszeripar által használt, bejelentett glutamát mennyiségét és a tagállamokból érkező laborvizsgálati eredményeket. A hatóság most ez alapján az élelmiszerhez adott glutaminsav és glutamátok legmagasabb szintjeinek átgondolását ajánlják, különösen a péksüteményeknél, a leveseknél, a szószoknál, a húskészítményeknél, a fűszereknél és táplálékkiegészítőknél.

A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav (E620) és sói (E621 – nátrium-glutamát, E622 – kálium-glutamát, E623 – kalcium-glutamát, E624 – ammónium-glutamát, E625 – magnézium-glutamát) hivatalosan is engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments