Nagyon ráfázhat, aki a neten rendeli az étrend-kiegészítőket

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Sokan fogyasztanak különféle étrend-kiegészítőket, és ezek egy részénél – különösen az interneten rendelt termékeknél – nehezen ellenőrizhető, hogy valóban azt tartalmazzák-e, ami a címkéjükre van írva. A potencianövelőkkel és a fogyasztószerekkel akad a legtöbb probléma. – írja az agrarszektor.hu.

Egy táplálék-kiegészítő két okból válik biztonságossá: az összetételbeli tisztaság és a technológiai fegyelem miatt. Az adott termék tehát nem tartalmazhat káros vagy tiltott anyagot, az előállítás során pedig igen komoly és állandó ellenőrzési-tisztasági előírásoknak kell érvényesülniük – emeli ki a laboratorium.hu összeállítása.

A független laboratóriumok elvégzik többek között az étrend-kiegészítők hatóanyag- és összetétel-vizsgálatát, ellenőrzik a mikrobiológiai tisztaságot, a címkét és a termékdokumentációt, a hozzáadott vitaminokat, a toxinokat és a fémeket. A tárolási vizsgálatokon gyorsított öregedésnek teszik ki a mintákat, így győződnek meg arról, hogy stabil a termék, és megtartja a hatóanyagokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A potencianövelők és a fogyasztószerek tipikusan azok a termékek, amelyek tartalmazhatnak tiltott, a címkén nem feltüntetett hatóanyagot, így az egészségünkre is veszélyesek lehetnek. A hatóanyagok között megjelenhetnek a doppingszerek is, ami leginkább a sportolóknak jelenthet problémát, hiszen az egészségkárosítás mellett ezek az anyagok (például a sibutramine és az efedrin) dopping tiltólistán vannak.

Általánosságban mindenkinek azt tanácsolják, hogy vigyázzanak az -ol, -diol, -one, -stene végződésű vegyületekkel, ezek ugyanis szteroidokra utalnak. Aki az általa vásárolt termék címkéjén ezekkel a végződésekkel találkozik, érdemes gyanakodnia, és szakértő segítségét kérnie, mielőtt az adott szert elfogyasztaná.

A közelmúltban összegyűjtötték azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert. A www.doppingmentes.hu honlapon mindezt bárki ellenőrizheti, kereshet gyártó, terméknév és termékkategória szerint is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A biztonságos termékeket előállító gyártók általában rendelkeznek a helyes gyártási gyakorlat (GMP) minősítéssel, és odafigyelnek a minőségre. Azok a gyártók viselkednek felelősen, akik ellenőrzik és dokumentálják a gyártáshoz használt alapanyagokat, termékeiket rendszeres laboratóriumi ellenőrzésnek vetik alá, és minden esetben biztosítják a megfelelő gyártási körülményeket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments