Igazolnia kell magát, ha csekket fizet be a postán

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Elkérhetik a sárga- és fehér csekkek feladásánál a személyinket és a lakcímkártyánkat – írj a napi.hu. A lap munkatársa június 26-án Budapesten szerette volna feladni csekkeit, amikor az ügyintéző váratlanul elkérte a személyes adatait adatait a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva. A kötelezőnek mondott adatszolgáltatás június 26-ától lépett életbe – a posta ugyanakkor előzetes figyelmeztetést nem adott ki erről hivatalos fórumokon – írják.

A dolgozó arra hivatkozott, hogy a csekkeket csak akkor tudják elküldeni, ha ezeket az adatokat a feladó megadja. Szavai szerint az új postai előírások június 26-án léptek életbe, azon módosítások alapján, amelyeket az EU 2015/847-es cikkelye, illetve a törvény ír elő.

A folyamattal nem csak az adminisztráció, hanem a sorban állás is több lesz, így akár a váci postán is készüljünk fel a hosszabb várakozási időre. A személyes adatokat ráadásul a kisebb összegű csekkek esetében is elkérhetik.

A hivatkozott törvény: a 2017. évi LIII. törvény, azaz a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló szabályozás alapján hétfőtől a hárommillió-hatszázezer forintot el nem érő ügyleti megbízás teljesítésekor a postai szolgáltató az azonosításnál köteles rögzíteni természetes személy esetén a családi és utónevet, valamint a születési helyet, időt, a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ügyfél esetében a nevét, rövidített nevét, valamint a székhelyének, külföldi székhelyű vállalkozás esetén – amennyiben ilyennel rendelkezik – a magyarországi fióktelepének címét.

Rögzítik a megbízás tárgyát és összegét is, és kérhetik a személyit, lakcímkártyát, külföldi befizető esetén az útlevelet vagy szintén a személyit. ♦

Zsír, olaj, margarin, vaj: mikor mivel érdemes sütni?
Zárd el a gyufát, tűzgyújtási tilalom van!
Vélemény írása Facebook profillal
  • 2017. 06. 27. at 10:28
    Permalink

    Ma fizettem a váci 1-es postán csekket és nem kértek semmit. ” az “FM” (azaz feltételesen mentes) csekkek pedig 300 ezer forintig nem ellenőrzés-kötelesek.

    A lap felhívja a figyelmet, hogy a közüzemi számlák és ahhoz hasonló csekkek az FM kategóriába tartoznak.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.