Igazolnia kell magát, ha csekket fizet be a postán

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Elkérhetik a sárga- és fehér csekkek feladásánál a személyinket és a lakcímkártyánkat – írj a napi.hu. A lap munkatársa június 26-án Budapesten szerette volna feladni csekkeit, amikor az ügyintéző váratlanul elkérte a személyes adatait adatait a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva. A kötelezőnek mondott adatszolgáltatás június 26-ától lépett életbe – a posta ugyanakkor előzetes figyelmeztetést nem adott ki erről hivatalos fórumokon – írják.

A dolgozó arra hivatkozott, hogy a csekkeket csak akkor tudják elküldeni, ha ezeket az adatokat a feladó megadja. Szavai szerint az új postai előírások június 26-án léptek életbe, azon módosítások alapján, amelyeket az EU 2015/847-es cikkelye, illetve a törvény ír elő.

A folyamattal nem csak az adminisztráció, hanem a sorban állás is több lesz, így akár a váci postán is készüljünk fel a hosszabb várakozási időre. A személyes adatokat ráadásul a kisebb összegű csekkek esetében is elkérhetik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

A hivatkozott törvény: a 2017. évi LIII. törvény, azaz a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló szabályozás alapján hétfőtől a hárommillió-hatszázezer forintot el nem érő ügyleti megbízás teljesítésekor a postai szolgáltató az azonosításnál köteles rögzíteni természetes személy esetén a családi és utónevet, valamint a születési helyet, időt, a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ügyfél esetében a nevét, rövidített nevét, valamint a székhelyének, külföldi székhelyű vállalkozás esetén – amennyiben ilyennel rendelkezik – a magyarországi fióktelepének címét.

Rögzítik a megbízás tárgyát és összegét is, és kérhetik a személyit, lakcímkártyát, külföldi befizető esetén az útlevelet vagy szintén a személyit. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

2 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments