Idén is Régészet Napja a múzeumban!

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Hagyományos módon 2017-ben is megrendezésre kerül a Régészet Napja elnevezésű országos programsorozat, melyhez a Tragor Ignác Múzeum idén is csatlakozott! Május 27-én, szombaton, 10.00-15.00 óráig ingyenes programmal várják az érdeklődőket.

A rendezvény célja, hogy az érdeklődők különböző ismeretterjesztő programok segítségével megismerhessék a régészetet, mint tudományágat, illetve a régészek munkáját, ezáltal is növelve e szakma társadalmi elismertségét, továbbá tudatosítja a kulturális örökségvédelem kiemelt fontosságát.

A május 27-én, szombaton sorra kerülő programok között megtekinthető lesz a váci járás településein idén bemutatott Szülőföldünk ősidőkben című vándorkiállítás, melyet délelőtt tárlatvezetés keretében is meglátogathatnak az érdeklődők.

A kiállítás a főtéri Szent Mihály Altemplom kiállítóhelyen, egész nap folyamatosan nyitva áll a múzeumba betérők előtt! 11 órától a gyermekek interaktív módon „mini-ásatás” keretében kipróbálhatják a régészek munkáját a múzeumudvaron, továbbá a régészeti korszakokkal, az elmúlt korok embereinek életével, valamint múzeumunk gyűjteményének régészeti leleteivel ismerkedhetnek egyedi játékaink segítségével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Virágosztás és faültetés is volt szombaton

Régészeti témájú előadásoknak sem maradnak híján szombaton a múzeumba látogatók. A nyitó előadáson szóba kerülnek azon – a szakma képviselőit olykor megmosolyogtató – sztereotípiák a régészettel, valamint a régészekkel kapcsolatosan, melyekkel a muzeológusok szinte minden terepi munka során találkoznak. A második előadás keretében a Tragor Ignác Múzeum elmúlt évének legújabb régészeti eredményeit mutatják be.

Több, Vác belterületén (Petőfi utca, Tabán utca) újonnan fellelt régészeti jelenség szóba kerül, de kitekintünk a múzeum tágabb gyűjtőterületére is, így érdekes részleteket tudhatnak meg például egy Ipolytölgyes határában nemrégiben fellelt nyolcezer éves őskori településről is!

10:00 – 11:00
Tárlatvezetés a „Szülőföldünk ősidőkben” című vándorkiállításon
Helyszín: Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely (Március 15. tér)
Találkozó: 10:00-kor a Szent Mihály Altemplom bejáratánál (Üvegtetős alépítmény a Főtéren)
11:00 – 13:00
Régészeti mini-ásatás és „játszóház”
Helyszín: múzeumudvar (Március 15. tér 19.)
Az ásatás mellett a résztvevő gyermekek kipróbálhatják a „Szülőföldünk ősidőkben” című kiállításunkhoz kapcsolódó egyedi múzeumpedagógiai játékokat is
14:00 – 15:00
Régészeti témájú ismeretterjesztő előadások
Helyszín: Görög Templom Kiállítóterem (Március 15. tér 19.)
Sztereotípiák a régészettel, régészekkel kapcsolatban
A Tragor Ignác Múzeum régészeti terepmunkáinak eredményei az elmúlt egy évben
27 200 868; 30 555 7306
A programokon való részvétel ingyenes! Kiállításainkra, programjainkra szeretettel várjuk vendégeinket! ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments