Hétfőn mutatják be Vácott a Hajléktalan Jézus szobrot

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Washington, London, Vatikán és a világ számos nagyvárosa után nemrég Budapestre is megérkezett az együttérzés jelképévé vált Hajléktalan Jézus szobor. Országos körútján most Vácra érkezik a szobor. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett program során május 22-én hétfőn délután 15:30-kor a székesegyház előtti téren találkozhatnak az érdeklődők a nem mindennapi látványossággal.

A bemutatón Beer Miklós megyéspüspök együtt imádkozik majd a hajléktalan és kiszolgáltatott emberekért a jelenlévőkkel. Az ünnepségen beszédet mond Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, verset mond Csuja Imre színművész. A program szerint énekel a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusának kamarakórusa is. A rendezvény nyilvános, a szervezők várják az érdeklődő váciakat és környékbelieket.

A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri alkotás Timothy Schmalz kanadai szobrász műve. A fekvő ember meztelen lábfején a keresztre feszítés sebei láthatók.  A művész kettős céllal alkotta meg a Hajléktalan Jézus szobrot, részben azért, hogy a kirekesztett emberekre irányítsa a figyelmet, részben pedig azért, hogy együttérzéssel, tudatosan tegyünk az elesettekért, meglátva bennük Krisztus arcát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A bronzformába öntött üzenet ma már a világ több nagyvárosában megtalálható, többek között Londonban, Washingtonban és Rómában is. Rino Fisichella vatikáni érsek az alkotónak írt levelében úgy fogalmaz: „az Ön szobra olyan látható és kézzelfogható megközelítési lehetőséget ad az embernek, amellyel mélyebben megértheti Isten szavát.”

A szobor fő üzenete nagyon közel áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meggyőződéséhez, mely szerint a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátó rendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Ferenc pápa meghívására budapesti hajléktalan emberek zarándokcsoportját kísérte Rómába, és a látogatás során figyelt fel a Hajléktalan Jézust ábrázoló szoborra. Közben egy magánszemélyekből álló baráti társaság kapcsolatba lépett a kanadai alkotóval, aki örömmel mondott igent a budapesti szobor elkészítésére. A civil kezdeményezések összefogásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdetett az együttérzés szobrának budapesti elhelyezésére. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments