Elismerte hibáját a rendőrség a bizarr bilincselős ügyben

VÁCI NAPLÓ/bűnügyek ♥ Harmadjára helyt adott a rendőrség egy egyetemista panaszának, akit jogalap nélkül szállítottak le a vonatról, állítottak elő és bilincseltek meg a váci kapitányságon – közölte a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet, amely a panaszost képviselte az eljárásban – írja a hvg.hu.

Tavaly februárban nagy nyilvánosságot kapott egy vonatutas jogsértő előállítása – idézte fel a Magyar Helsinki Bizottság.

A vasúti jegyvizsgáló hamisnak hitte a szobi egyetemista kormányhivatal által kiállított utazási igazolványát. Nem volt az, ennek ellenére a vasutas rendőrt hívott. A leszállított fiatalember abban bízott, hogy a rendőrök tisztázzák az ügyet, de választás elé állították, vagy később jön be hozzájuk, vagy most megy be velük a rendőrségre. A fiú az utóbbit választotta.

Erre közölték vele, hogy előállítják és megbilincselték. Három és fél órán át tartották fogva, amiből mintegy két órát padhoz bilincselve töltött a folyosón. Ezek után tanúként hallgatták meg a közirat-hamisítás miatt indított büntetőeljárásban és elengedték.

A rendőri intézkedés során méltóságában és személyi szabadságában sértett egyetemista a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtott be a rendőrséghez. De azt sem az első fokon eljáró váci kapitányság, sem a másodfokon illetékes Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nem tartotta megalapozottnak.

Arra hivatkoztak, hogy az intézkedő rendőröknek mérlegelés nélkül kellett elfogadniuk a kalauz véleményét, valamint arra, hogy a kapitányságon éppen nem állt rendelkezésre szabályos előállító helyiség.

A panaszos és Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje bíróságon támadta meg a rendőrség határozatát.

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly novemberben hatályon kívül helyezte a panasz elutasítását. A bilincselés ugyanis szükségtelen volt, hiszen semmi sem mutatott arra, hogy az egyetemista szökni próbált volna, végig nyugodt és együttműködő maradt. Ráadásul az okozott hátrány nem állt arányban az intézkedés törvényes céljával.

A bíróság rámutatott arra is, hogy bűnelkövetés gyanúja esetén sem kötelező a bilincs alkalmazása. De már a lefoglalási jegyzőkönyvből is kiderült, hogy az utazási igazolvány nem volt fénymásokat, és a szükséges pecsétek is mind megvoltak – ezt már a helyszínen is fel kellett volna ismerniük a rendőröknek.

Ezért az előállításra nem volt szükség. A panaszt elutasító rendőrségi határozat indokai tehát megalapozatlanok és részben iratellenesek voltak.

A bíróság kötelezte a rendőrséget a panaszeljárás megismétlésére, és közölte, hogy „a panasznak az előállítás és bilincselés (valamint azok időtartama) jogszerűtlensége tekintetében helyt kell adnia”. Ez meg is történt, a Pest megyei főkapitányság immáron helyt adott a panasznak – tette hozzá a szervezet. (képünk illusztráció)

A rétsági rendőrök elfogtak egy 33 éves váci férfit
Fegyvereket és lőszereket foglaltak le a váci rendőrök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..