Figyeljünk oda a kerékpárosokra Vácon is

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A jó idő beköszöntével a közúti járművezetőknek egyre inkább figyelmet kell fordítaniuk a kerékpárral közlekedőkre. A kerékpárosok a közlekedésük során kiemelten veszélyeztetettek, mivel karosszéria nem védi őket, illetve az időjárás viszontagságainak is ki vannak szolgáltatva – írja a Váci Városi Baleset-megelőzési Bizottság.

A kerékpáros mellett elhaladva – mivel egy nyomon haladó járműként az úttartása bizonytalan – célszerű az átlagosnál nagyobb oldaltávolságot tartani. Továbbá sávváltás során nehezebben észlelhető a visszapillantó tükrökben.

Sokak számára talán még ismeretlen KRESZ jogszabály változás az „előre sorolás szabálya.” Ez azt jelenti, hogy a kerékpárosok forgalmi okból álló járművek mellett, jobbról előre mehetnek. Természetesen csak akkor, ha ehhez elegendő hely áll a rendelkezésükre, illetve ha ezzel a járművek sávváltását nem zavarják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Kerékpárnak az olyan két vagy három kerekű jármű minősül, amit egy vagy két ember ereje hajt. Napjainkban egyre divatosabbak és egyre inkább elterjedőben vannak az elektromos kerékpárok, ahol fontos megemlíteni, hogy a motor erejének 300 W teljesítmény alatt kell lennie.

A kerékpárt toló személy nem minősül járművezetőnek, ha leszáll a kerékpárról, akkor a járművet a járdán kell tolnia.

Ne feledje, a közlekedés minden résztvevője egyenlő partner, függetlenül a jármű méretétől!  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments