Ismét a diákok takarították ki a Ligetet

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Huszonhét évvel ezelőtt kértük fel először a város lakosait, hogy egy húsvét előtti hétvégi napot áldozzanak a Liget takarítására. Az első ligettakarítás hideg, szeles időben volt megtartva, de ennek ellenére sokan eljöttek a városból, civilek és iskolások, hogy ezen a napon valami jót tegyenek.

Azóta elteltek az évek, és még mindig összehívjuk a város lakóit, hogy adjanak egy napot a Ligetnek. Az idén a Hétkápolna templom hitközössége és néhány képviselő vállalkozott csupán a feladatra – Pető Tibor alpolgármester, és Kovács Ágnes, Steidl Levente képviselők -, akik megérdemelnek minden tiszteletet, mert derekasan helyt álltak.

Vártuk, hogy talán az a kutyát sétáltató, vagy az a horgászatból hazafelé tartó csoport megáll és besegít, de nem volt szerencsénk, mint ahogyan azokkal a sportolókkal sem, akik szebbnél szebb kocsikkal megérkeztek, leparkoltak oda ahol éppen a gyerekek gyűjtötték az avart, majd félóra sportolás után visszaültek a kocsijukba, és mint ki jól végezte dolgát elszáguldottak, hogy a gyerekek folytathassák munkájukat. (Próbáltam rábeszélni őket, de nem beszéltek jól magyarul.)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A nap egyik meglepetése a sok-sok gyerek volt, azok az iskolák, akik komolyan vették és eljöttek segíteni. Volt olyan iskola, mint a Radnóti is, ahonnan külön kirándulást kellett szervezni, hogy a gyerekek lejussanak Deákvárról a város másik végébe, de segítségük nagyon sokat jelentett.

Ilyenkor már a télen elrothadó levelek egy kicsit is nedvesedve balesetveszélyt jelentenek a Ligetbe látogatók részére, és szemét is volt jócskán, ami összegyűjtésre várt.

Míg az általános iskolásokra a szemétszedés és az avargyűjtés várt, addig a középiskolások az emlékkút festését, a cserjék metszését kapták feladatul. Ismét sokat jelentett a „Mezősök” szakmai segítsége, akikre bátran rá tudtunk bízni kertészeti feladatokat is.

Az idén először helyezte más alapokra a hulladékok, levelek gyűjtését a programot támogató Váci Hulladékgazdálkodási Kft. A hulladékot és a leveleket szelektíven gyűjtötték az idén is. Ám a hamar elszakadó műanyag zsákok helyett újrahasznosítható vászonzsákokba gyűjthették az avart a gyerekek és megkönnyítettük munkájukat azzal is, hogy már nem a nehéz konténerekhez kellett vinniük zsákjaik tartalmát, hanem ők is a gyűjtés helyszínére húzhatták a „Big Bag”-eket és ezekbe az óriás zsákokba üríthették az összegyűjtött leveleket, tájékoztatott Kanyó Zsolt a program kommunikációs felelőse.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Így az elszállítás is könnyebb és jobban szervezhetőbbé vált. A főkertész – Mezei Helga –  segítségével megerősíthettük a szerszámkészletet, így nem kellett a gyerekeknek várni a szerszámra, vagy kézzel kapirgálni a fűben. Jutott mindenkinek lombseprű és gereblye. Mire eljött a győzelemre vágyó tömeg, és a váci huszárok, hogy ismét legyőzzék az ellenséget a csatában, már tisztán várta őket a Liget.

A takarítási programot a város támogatásával dr. Farkas László templomigazgató Kanyó Zsolt, szóvivő és jómagam szerveztük. Ezúton mondunk köszönetet a sok diáknak a helytállásukért. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments