Színház: Én és a kisöcsém, aztán meg jön a kis Vuk

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ Vannak darabok, amik azért jók, mert jók. Pont. A színházban csak úgy hívják: a tuti befutó, vagy állított labda – üres kapu. A következőkben két ilyen klasszikussá vált történetet láthatnak korhatárra való tekintet nélkül a váciak a Dunakanyar Színházban.

Eisemann Mihály és Szilágyi László 1934-ben írt zenés vígjátéka, az Én és a kisöcsém a műfaj egyik legkedvesebb és legszellemesebb klasszikus darabja. A Körúti Színház előadása Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész rendezésében 12. évadát éli meg.

– Az én és a kisöcsém egy örömóda. A legtöbb helyen tombolva nevetnek és szeretik – mondja az előadásról a direktor. – A darab sikerének titka, hogy remek humor, pimaszság, az ötletek tobzódása jellemzi, miközben a szerzők elegáns iróniával fejet hajtanak a műfaj szigorú szabályai előtt. Mély emberismeret sejlik föl a bohózat mögül és egy csipetnyi bölcsesség: hogy néha egyetlen tétova pillanaton áll vagy bukik a sorsunk. Szereplőink elcsúsznak a banánhéjon, de puhára esnek. S végül könyörtelenül les rájuk a boldogság.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Március 23-án csütörtökön 19 órakor kiderül, hogy „holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány?”, ki az a „dr. Sas és dr. Vas, a borzasztó furcsa két pasas” és az is, hogy miért utazik Velencébe fiúruhában egy szerelmes kisasszony…

Ezt követően március 26-án vasárnap 11 órakor kicsik és nagyok együtt követhetik Vuk, a különösen csintalan életrevaló rókakölyök kalandjait a felnőtté válás rögös útján. Fekete István története felnőttek és gyerekek körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend.

A kis rókakölyök nyolcadmagával jött a világra egy tóparti rókavárban. A rókaszülők szürkülettől hajnalhasadtáig vadásznak, hogy az örökké éhes apróságokat jóllakassák, de a rókacsaládot egy vadász és kutyája elpusztítja. Egyedül Vuk éli túl a támadást.

Vuk örökölte nagyapja legendás hírű vérét, szimatát, vadászszenvedélyét. Nagybátyja, a magányos Karak pártfogásába veszi, és a kis rókát könnyedén tanítja meg a „szabad nép” életének minden fortélyára.
Egyik éjszakai zsákmányszerző körútja során a vadász kertjébe is eljut, s rátalál Cselére a rókalányra, majd Karak segítségével kiszabadítják a fogságból. Ám nemsokára Karak is áldozatul esik az embernek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A darab vége felé vidám színként jelennek meg a becsípett libák, hogy ismét mosolyt varázsoljanak a gyerekek arcára. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments