Felelőtlenek az autósok, jönnek az ellenőrzések

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Több mint duplájára, 6-ról 13-ra nőtt a vasúti-közúti átjárókban történt balesetek száma az év első két hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest, ezért március végéig a MÁV a rendőrséggel közösen tart ellenőrzéseket több megye vasúti átjáróiban. Úgy tudjuk, az alsóvárosi átjáró is szerepel a listán.

Az idei első két hónapban a vasúti átjárókban országosan 13 baleset történt főként a személygépkocsi- és tehergépjármű-vezetők mulasztására, figyelmetlenségére visszavezethető okokból. Az ütközések következtében két személy életét vesztette, ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek. Nyolc baleset szerencsésebben végződött, nem sérült meg senki.

Az útátjárós balesetek hátterében száz százalékban az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll. A balesetek majdnem mindegyikét az okozta, hogy a közlekedők túlbecsülték saját képességeiket, megpróbáltak átérni még a vonat előtt, esetleg egy pillanatra kihagyott a figyelmük. Az okok között szerepel a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt. Tavaly nyolc, idén eddig két autó ütközött az útátjáróban haladó vonat oldalának, ami a gépjárművezetők figyelmetlenségét, rossz közlekedési morálját mutatja. Vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset hat éve nem történt.

Néhány napja Őrbottyánban volt egy szerencsés kimenetelű baleset. Akkor a vonat csak súrolta a sínekre hajtó autó elejét.

A több megyére kiterjedő márciusi kampány elsődleges célja, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetők. Továbbá szórólapokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek. A kijelölt vasúti átjáróban a vasútbiztonsági szakértők megvizsgálják az átjárók, a fénysorompók, sorompó csapórudak és a kihelyezett táblák állapotát, valamint úttestekről a vasúti pálya megfelelő beláthatóságát is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Júniusban pedig országszerte több tucat vasúti-közúti átjáróban végez majd ellenőrzéseket a MÁV és a rendőrség a Cselekedj biztonságosan a vasúti átjárókban című, 2009 óta évente megtartott Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampány részeként. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments