Vácott pénteken kifogásolható volt a levegő minősége

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Tisztább lett a levegő Salgótarjánban, ezért megszüntetik a szmogriadó csütörtökön elrendelt riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozatot viszont fenntartják – közölte a városháza pénteken az MTI-vel. Vácott a péntek reggeli adatok szerint a levegő minősége a kifogásolt kategóriába tartozik.

A közlemény szerint a szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni a Nógrád megyei településen, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja kedden köbméterenként 103,3, szerdán 111,6 mikrogramm volt, vagyis meghaladta a riasztási küszöbértéket.

A szálló por köhögést és nehézlégzést vált ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, gyerekek és időskorúak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a délnyugati, majd az északnyugati szél megerősödésével a levegőminőség jelentős javulása várható Salgótarjánban és más településeken is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az OKK honlapján olvasható adatok szerint pénteken veszélyes a levegő minősége Sajószentpéteren. Egészségtelennek minősítették a levegőt Kazincbarcikán, Miskolcon, Egerben, Esztergomban és Salgótarjánban. A kifogásolt kategóriába sorolták a levegőt a következő tizenegy településen: Budapest, Debrecen, Dorog, Hernádszurdok, Nyíregyháza, Oszlár, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Vác. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments