A ronda épületekre is vetnek ki itthon adót

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Nem lett olyan népszerű a földadó, mint várták, alig néhány önkormányzat vezetett be az idén ilyen új terhet. A szabad adóztatás két éve kapott lehetőségét azonban így is kreatívan alkalmazzák a települések. Korábban beszámoltunk róla, hogy Nagymaroson megsarcolják a motorcsónakosokat. De újabb ötletek is akadtak.

Megállni látszik a földadó terjedése, alig féltucatnyi önkormányzat vezetett be ilyen új terhet január elsejétől a Magyar Államkincstár táblázataiból kiolvasható adatok szerint – írta a Világgazdaságra hivatkozva az inforadio.hu

A termőföldek után jelenleg 56 önkormányzat jut bevételhez, további 21 testület más módon használja ki a települési adókról szóló jogszabály adta lehetőségeket. A 2014-ben elfogadott rendelkezések szerint 2015 óta vethetnek ki adót az önkormányzatok minden vagyonelemre, amire az állam még nem tette ezt meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A termőföld mellett az első időkben a magas építményekre (adótornyokra), valamint a gépjárműadóval nem terhelt járművekre, vagyis a traktorokra kivetett terhek voltak népszerűbbek, azóta azonban új ötletekkel is előálltak a képviselők. Visegrád és a főváros III. kerülete például a településkép védelme érdekében terheli egyrészt a nem karbantartott, másrészt a csúnyának talált épületek tulajdonosait.

A III. kerület ezenkívül a vízi járművekre vetett ki adót, Nagymaroshoz hasonlóan. Balatonhenyén a gondozatlan külterületi földek után szednek pénzt, míg Maglód félmilliót kér minden egyes új építésű lakás után, Alsónémediben pedig naponta 800 forintot vetettek ki azokra az életvitelszerűen ott élőkre, akiknek, illetve hozzátartozójuknak nincs lakástulajdona, és nincs munkája sem (valamint 18 év felettiek, nem járnak iskolába vagy nem kapnak önkormányzati ellátást). Az adót a szállást adónak kell beszednie és befizetnie, és akkor is köteles havonta átutalni a megfelelő összeget az önkormányzatnak, ha ő maga nem jutott hozzá. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments