Rendhagyó kultúra napi műsor volt a nemzeti gyász miatt

VÁCI NAPLÓ/kultúra (fotó: Sándor Lajos) ♥ Rendhagyó kultúra napi műsort tartottak hétfőn Vácon, tekintettel a nemzeti gyásznapra. Fördős Attila polgármester a rendezvény elején bejelentette: elmaradnak az ünnepi beszédek és egy rövidített műsort állítottak össze a szervezők, az Olaszországban történt baleset miatt.

A városvezető rövid bevezetője után a közönség egy perces néma csenddel emlékezett meg a hétvégén történtekre, a balesetben elhunytakra, majd közösen elénekelték a Himnuszt.

Steidl Levente, a művelődési-oktatási és ifjúsági-sport bizottság elnöke ünnepi beszéd helyett mindössze gratulált a díjazottaknak.

A kulturális műsor azonban nem maradt el: először Szvorák Katalin, Kossuth- és Liszt Ferenc Díjas énekművész dalcsokrát hallgathattuk meg, majd a Sebő együttes (képünkön) megzenésített versei csendültek fel.

A rendezvény végén kerültek átadásra a város kulturális díjai, melyeket Fördős Attila polgármester, Mokánszky Zoltán alpolgármester és Steidl Levente bizottsági elnök adott át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Vác Város Közművelődését segítő munkáért kitüntető elismerést vehetett át Kovács Erzsébet, a Madách Imre Művelődési Központ munkatársa, aki 2000 óta dolgozik az intézményben, mint pénztáros, gazdasági asszisztens. Ezt megelőzően a váci Híradástechnikai Anyagok Gyárában töltött el húsz évet. A Madách Imre Művelődési Központban munkakezdése óta a gazdasági csoport meghatározó tagja. Munkáját felelősségtudattal és lelkiismerettel végzi, a rá bízott feladatokat hozzáértéssel és magas fokú szakmai tudással oldja meg. Fontos számára, hogy folyamatosan megfeleljen az intézmény szakmai elvárásainak – hallhattuk a méltatásban.

Vác Város Képviselőtestülete 2007-ben alapított díjat a kiemelkedő alkotóművészeti munka elismerésére. A Vác Város Művészeti Díja kitüntetés a városban alkotó művészeknek, az itt működő művészeti közösségeknek adományozható. Ebben az évben Fekete István, a Váci Forte Fotóklub tagja, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület Fotóművészeti Tagozatának elnökségi tagja vehette át a díjat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

A művész képei letisztultak, nyugalmat, eleganciát közvetítenek. Nagy elhivatottsággal örökíti meg a Váci pillanatokat, jellegzetes „fekete” képekkel találkozhatunk a négynyelvű nagy váci könyvben is. 1994-2000 között az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán tanított fotográfiát. Munkásságával nagymértékben hozzájárul a városról alkotott pozitív kép kialakításához – hangzott el az ünnepségen.

Idén a Vác Város Művelődéséért díjat az éppen január 23-án 93. születésnapját ünneplő Pálos Frigyes prépostnak ítélte oda a testület, aki sajnos betegsége miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen.

Frigyes atyát 1947-ben szentelték pappá Vácon. 1972-ben művészettörténész diplomát szerzett. Tevékenyen vett részt egyházmegyéjében (Tereske, Hévízgyörk) Árpád-kori templomainak helyreállításában, valamint Csörög településén egy új templom építésében. 1979-ben préposti kinevezést kapott, 1994-től a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója. 1996-ban Vác díszpolgára. Vácott nemcsak az egyházmegyei múzeum igazgatásában, hanem ismeretterjesztő előadások tartásában is megmutatkozik munkája. Könyveket ad ki, legutóbb Mindszenty hercegprímás váci kötődéseiről szóló könyve jelent meg 2013-ban. Fiatal hévvel, nagyfokú elkötelezettséggel kápráztatja el hallgatóságát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments