Elment Szikra, a profi tűzvizsgáló kutya

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Ismét elhagyott minket egy kolléga, aki ha nem is két lábon, de négy lábon tíz éven keresztül rendíthetetlenül ült a sziréna alatt, és várta, hogy segíthessen. Profilja szerint tűzvizsgáló kutya volt, sorban a második a Mentőkutyás Szolgálat megalakulása óta – emlékeznek a budapesti tűzoltók.

Feladata a titkok megfejtése, az emberi szem vagy orr számára sokszor láthatatlan jelek megtalálása és jelzése volt. Keresett benzint, gázolajat, alkoholt, mindent, ami szándékos tűzokozásra alkalmas anyag volt. Számtalan esetben nyújtott nélkülözhetetlen segítséget a tűzoltóság tűzvizsgálóinak, amikor kiégett autók, lakások, házak felderítését végezték.

Szikra igazi profi volt, sose kellett könyörögni neki, hogy végezze a feladatát, éjjel kettőkor is lelkesen ugrott autóba és indult egy újabb feladat felé. Munkája díja egy finom falat vagy egy labda volt, no meg persze egy kis simogatás, amit mindig nagyra értékelt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Még kölyökként, nyolc hetesen került a szolgálat vezetőjéhez, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlóshoz, aki otthonában nevelte fel, de az első perctől fogva a szolgálatba is elkísérte. Már az alomban, teszteléskor megmutatta kivételes ösztönös szaglási, keresési képességeit.

Kiképzése egy éves koráig tartott, ekkor kezdte meg munkáját önállóan, beköltözve a laktanyába. Minden kollégát elfogadott, az idegenekkel kedves, de közömbös volt, szeretett a feladatra, a keresésre koncentrálni, ösztönös tehetség volt. Szabadidejében, kedvenc programja közé tartozott a sétálás, úszás és a labda után rohangálás, mindezeknek köszönhetően nagyon jó kondícióval rendelkezett.

Szikra egy éve nyugdíjba vonult, így a stafétát Kabos – aki tavaly nyáron Vácott is bemutatta képességeit -, a szintén drótszőrű magyar vizsla vette át tőle. Szikra 2017. január 6-án aludt el örökre – írják nekrológjukban a tűzoltók. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments