A szmog miatt Vácott is korlátozták az autók forgalmát

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a riasztási küszöbértéket a Csányi László körúton üzemelő automatikus mérőállomáson az alábbi időpontokban, így fennáll a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerinti szmogriadó riasztási fokozat.

Ezért Vácott riasztást adott ki a polgármesteri hivatal. Fördős Attila polgármester korlátozta a gépjárműforgalmat is.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre. Riasztási küszöbérték: [mg/ m3]
75 µg/m3 két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható 100 µg/m3 két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A Csányi László körúton található mérőállomás:

Dátum: 2017. január 20. Mért érték [µg/m3]: 107,7. A túllépés mértéke a tájékoztatási fokozathoz képest [%]: 7,7 %

Dátum: 2017. január 21. Mért érték [µg/m3]: 133,3. A túllépés mértéke a riasztási fokozathoz képest [%]: 33,3 %

Dátum: 2017. január 22. Mért érték [µg/m3]: 121,7. A túllépés mértéke a riasztási fokozathoz képest [%]: 21,7 %

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Az légszennyezettség további romlását elkerülendő kérem, mérsékeljék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését, illetve lehetőség szerint mellőzzék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérsékletének megfelelő hőfokra történő maximalizálásával.

A szmogriadó riasztási fokozatának fennállása idején a mellékelt határozattal az alábbi intézkedéseket rendelem el:

1. Elrendelem 2017. január 23. napjától a riasztási fokozat fennállásáig a város közigazgatási határán belül – kivéve az M2 gyorsforgalmi úton – a 4. környezetvédelmi osztálynál alacsonyabb besorolású gépjárművek közlekedésének tilalmát a 6-tól 22 óráig terjedő időszakban.
2. Tilos a porképződéssel járó tevékenységek (építkezési munkálatok, építési anyagok szállítása, stb.) végzése.
3. Tilos az avar és kerti hulladékok égetése.

Továbbá felkérem a helyhez kötött légszennyező pontforrások üzemeltetőit, hogy társadalmi felelősségvállalásukra való tekintettel, csökkentsék a kibocsátásukat!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének Vác város füstköd-riadó tervéről szóló 3/2016. (I. 22.) önkormányzati rendelete alapján a területileg illetékes hatóságok az elrendelt korlátozások megszegőivel szemben külön jogszabály alapján eljárást kezdeményeznek és levegőtisztaság-védelmi vagy szabálysértési bírságot szabnak ki – áll a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján a mai napon (2017. január 23.) továbbra is egy anticiklon lesz időjárásunk fő meghatározója, az előrejelzések ugyanakkor nagy bizonytalansággal terheltek. Az éjszaka képződő alacsonyszintű rétegfelhőzet jelentős része napközben is megmaradhat, így a levegőminőség romlása mérsékeltebb lesz, vagy helyenként akár meg is állhat. Összességében a PM10 értékek napi átlaga még így is a riasztási határérték felett, vagy közelében alakulhat.

A hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás. A borult, párás területek mellett kevésbé felhős körzetek is lehetnek, és a PM10 értékek is a riasztási határérték körül maradnak. Csütörtökön a kissé megélénkülő szél kis mértékben javíthat majd a levegő minőségén, azt követően viszont ismét a szennyezőanyag-koncentrációk emelkedése valószínű.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező napokban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

A levegőminőségi adatok alakulásáról itt tájékozódhatnak. „Együttműködésüket előre is köszönöm” – írja a polgármester. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

2 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments