Szobrot állítanak a városépítő Migazzi püspöknek (hang)

migazzi-szobor-sajttaj-700VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Nem sok váci lehet, aki a Migazzi név hallatán ne vágná rá azonnal: ő építtette a dómot. De nem csak ezt a monumentális épületet, hiszen az ő nevéhez fűződik sok más között a városháza és a püspöki palota is – hívta fel a figyelmet Bartos Ferenc, városunk rendszerváltás utáni első polgármestere, a Migazzi Alapítvány kuratóriumának elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták annak a szobornak a tervét, amelyet a Konstantin téren szeretnének felállítani.

A keddi sajtótájékoztatón Beer Miklós püspök személyes élményeit felelevenítve arról beszélt, hogy pár évvel ezelőtt felkereste Olaszországban a Migazzi családot.

– Régi adósságunk, hogy Migazzi püspöknek szobrot állítsunk – mondta Beer Miklós. – 2003-ban sajnos elmulasztottuk méltóan megünnepelni Migazzi halálának kétszázadik évfordulóját és egy kicsit elfeledkeztünk két esztendővel ezelőtt születésének háromszázadik évfordulójáról is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

Beer Miklós váci szolgálatának kezdetén megkereste őt a Migazzi család és meghívták a püspököt Olaszországba. Most azonban, hogy a szoborállítás már erős támogatást kapott, felkereste a családot és Migazzi szülővárosát, Trentót. Beer Miklós a találkozás alkalmával meghívta a leszármazottak képviselőit a szobor avatására – amelyre várhatóan a 2017-es Váci Világi Vigalom keretében kerül sor -, csakúgy, mint a bécsi bíboros-érseket, Christoph Schönbornt, mivel Migazzi bécsi érsek is volt.


Fördős Attila
polgármester is méltatta Migazzi életútját. Kiemelte, hogy bár számos helyen szolgált, a Vácott eltöltött évei alatt gyakorlatilag letette egy barokk város alapjait.

– Korábban már volt egy terv, hogy állítsunk egy Migazzi-szobrot, de a pályázatot követő tárgyalások során kiderült, hogy ezzel kapcsolatban nem történt egyeztetés az egyházzal. Ezért a pályázatot visszavontuk, de számomra azóta is az egyik legfontosabb feladat, hogy ez a terv végre beteljesedjen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci táncosok újabb sikerei

Fördős Attila köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a pályázat szervezésében, a beérkezett öt pályamű elbírálásában, a győztes, Raffay Dávid kiválasztásában.


Beer Miklós püspök elmondta: sajnos még nem áll rendelkezésre elegendő pénz, ezért gyűjtést szerveznek. Ehhez csatlakozva Fördős Attila bejelentette: a jövő évi városi költségvetés tervezésénél javaslatot tesz, hogy a szobor megvilágításához, illetve a terület burkolásához az önkormányzat adjon anyagi támogatást. Szó lehet téglajegyek kibocsátásáról, és a gyűjtés más csatornáinak beindításáról, mert összesen mintegy 13 millió forintra lenne szükség a szobor felállításához. Ennek csaknem fele már ígéretek formájában rendelkezésre áll, de számítanak a váciak támogatására is.

Fördős Attila elmondta: a már elkészült szobortervet a következő hetekben, hónapokban több helyen is kiállítják, hogy mindenki megismerhesse.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Bartos Ferenc végül megjegyezte: egy olyan ügyről van szó, amely mellé odaállhat minden váci polgár hitre, nemre, politikai elkötelezettségre való tekintet nélkül.

Aki támogatni szeretné a szobor felállítását, a következő címre, bankszámlaszámra utalhat, vagy fizethet be pénzt:

Migazzi Alapítvány, 2600 Vác, Migazzi tér 1., Raiffeisen Bank 12026001-00108667-00100005 ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments