Egy szál vörös rózsa a felkészítő tanároknak

egy-szal-voros-rozsa-700VÁCI NAPLÓ/kultúra (Zsigmond Ildikó magyartanár) ♥ Ha november, akkor Bolyai, ha Bolyai, akkor Árpád. Röviden erről szól Szent András hava a magyarosok versenynaptárában. Idén is Vácról és a környékbeli iskolákból zsibongó gyermekek serege lepte el az Árpád Fejedelem Általános Iskolát, amely évek óta a házigazdája a Bolyai anyanyelvi csapatverseny Észak-Pest megyei területi döntőjének.

A versenyt támogatta a Magyar Nyelv Barátainak Egyesülete, melynek elnöke az Árpád volt igazgatója, a nyelvművelő Dóra Zoltán.

A forgatókönyv elindul: a csapatnevek alapján a jól edzett helyi diákság eligazítja a vendégversenyzőket a megfelelő helyszínekre, ahol mandarin várja őket. Már csak a tudásuk összeadására és kamatoztatására van szükségük.

A kísérő tanárok a tanulókat lelkesítő szavak után – még a verseny kezdete előtt – hanyatt-homlok rohannak a már szintén megszokott helyszínre, egy első emeleti terembe. Ott gőzölgő kávé, süti, nagy-nagy szeretet, odafigyelés és nem utolsó sorban szakmai tapasztalatcsere várja őket. Na, akkor és ott az igazi egy magyartanárnak, amikor a közös Himnusz-éneklés után úgy érzi, végre értik a sikereit, de kellőképpen átérzik a tanítás nehézségeit is, hiszen nemcsak egy nyelvet beszélnek, hanem egyformán éreznek, gondolkoznak a jelenlévő kollégák.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Az irodalmi művektől eltérően viszont két tetőpontja is van ennek a délutáni eseménynek. Az egyik, mikor Marika, Duhonyi Tiborné – a verseny szervezője – kiosztja a felkészítő tanároknak, tanítóknak a megoldásra váró feladatlapokat, akik gyors áttekintés, megbeszélés után lelki szemeikkel már tanítványaik körül vannak, gondolatban az esetleges nehézségeken próbálják őket átsegíteni.

A másik csúcsélmény, amikor a versenyző csapat, illetve csapatok képviselői egy szál vörös rózsával köszönik meg tanáruknak a felkészülésben nyújtott segítségét. Megható ez – a már majdnem feledésbe merülő gesztus – tanár és diák között.

November 19-én Budapesten megtörtént az eredményhirdetés, büszkék lehetünk arra, hogy erről a helyszínről két csapat is döntős, vagyis részt vesz az országos versenyen: 4. évfolyamon (78 csapatból) első Rádról a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Mirr-Murr csapata, tagjai: Csermák Anna, Farkas Emese, Megyesi Luca, V. Szabó Boróka, felkészítő tanáruk: Bajnainé Tölgyesi Tünde. A 8. évfolyamon első (54 csapatból) szintén Rádról a Péchy Blanka csapat, tagjai: Szőcs Nóra, Sztebel Judit, Horhi Márta, Szabó Dávid, felkészítő tanáruk: Saffarik Ildikó.

Díjazottak: a 6. évfolyamon (97 csapatból) második lett a Váci Juhász Gyula Általános Iskola Nyelvtörők csapata, tagjai: Cseke Dorina, Cs. Nagy Olga, Kékesi Szabrina, Szedlacsek Anna, felkészítő tanáruk: Grauszman László. Ugyanitt harmadik a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola Szállóigék csapata tagjai: Burkódi Mikes, Kovács Ágnes, Szabó Tamás, Majer Zsófia, felkészítő tanáruk: Inczédyné Gyetván Orsolya. A 7. évfolyamon ötödik lett (52 csapatból): a Váci Juhász Gyula Általános Iskola Macskanyelvek csapata: Sapka Dorina, Szekeres Hanna, Szikora Blanka, Zsidai Eszter felkészítő tanáruk: Grauszman László. A 8. évfolyamon negyedik (54 csapatból) Rádról a Nyelvmesterek csapata: Oszaczki Szabina, Vasas Virág, Vasas Lilla, Veres Tamás, felkészítő tanáruk: Saffarik Ildikó. Szeretettel gratulálok mindannyiuknak!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Egy kis személyes… Ritkán éreztem azt, hogy egy országos anyanyelvi verseny mottója ennyire is érvényesül gyakorlatban is! Hiszek Bolyai János gondolatában, hogy a jót gyakorolni kell ahhoz, hogy az igazat megérthessük, és a szépet megérezhessük. Nekünk, magyartanároknak, feladatunk tanítványainkkal ezt az elvet megismertetni. Ennek élményéhez nagy segítséget nyújt maga a Bolyai anyanyelvi csapatverseny szellemisége. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments