Még jelentkezhetsz a váci Kaleidoszkóp Versfesztiválra

lutter-imre-es-kinizsi-otto-a-kaleidoszkop-dijak-atadasakor-700VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ Három napon át, november 25-től 27-ig a verseket, versírókat és versmondókat ünneplik a Váci Dunakanyar Színházban a Kaleidoszkóp Versfesztiválon, Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának apropóján Forr a dalom, Shakespeare halálának 400. évfordulójának alkalmából A Szonett dicsérete címmel rendeznek vers- és prózamondó, valamint verséneklő, szonetténeklő és szonettmondó versenyt. A versenyre életkorra való tekintet nélkül, határon belülről és kívülről bárki jelentkezhet november 21-ig. Jelentkezni itt lehet!

Meglehetősen nagy művészi szabadságot engednek a művek választása és feldolgozási módja terén minden nevezőnek, hiszen hitvallásuk szerint az irodalom, a vers nem egy kötelezően megtanulandó valami, amit az iskolából hozunk, hanem természetes, hétköznapi emberi érzések tiszta nyelvvel, költői eszközökkel való profi megfogalmazása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A versmondás pedig nemcsak az, amikor kiáll egy ember a pódiumra és szaval, hanem aki mozgáskoreográfiában, zenében, társas előadóestben, meghökkentő performanszban, tehát versszínházként mutatja be, amit gondol vagy érez a versekben. A vers tehát nem halott, hanem a hétköznapok állandósága és a pillanat története, azok kaleidoszkópja, minden részletével.
Ennek szellemében a versenyen kívül is sokszínű programokkal várják az érdeklődőket.

A Váci Dunakanyar Színházban lesz a magyarországi bemutatója az Első Magyar Versszínház amerikai turnéról visszatért Szabadnak születtem című előadásának, Pankotay Péter és Lutter Imre közreműködésével. Újszerű, egyedi versszínházi performanszt mutat be a Magyar Versmondók Egyesületének fiatal társulata Mindig új élet lesz a vérből… címmel, Bakos-Kiss Gábor színművész, a Nemzeti Színház társulati tagjának rendezésében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

A Kávészünet zenekar slam poetryvel ötvözött lemezbemutató koncertet ad, Presser Gábor, Dusán és Demjén Ferenc dalszövegeiből készült önálló estjével fellép R. Kárpáti Péter, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, Pregitzer Fruzsina pedig Mécs László költő tanár életművéből válogatva ad elő pódiumi estet.

Kiállítás nyílik az 1956-os eseményekhez kapcsolódó költészeti alkotások nyomán, és a Nemzeti VERSeny versfilmes műveiből, versklipjeből is láthatnak válogatást a versek szerelmesei. (képünkön: Lutter Imre és Kinizsi Ottó a-Kaleidoszkóp díjak átadásakor 2010-ben Pécsett)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments