Az életmentést gyakorolták a váci fittnesz klub edzői

royal-fitness-ujraelesztesi-gyakorlat-700VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Klein Istvánnak, a Royal Fitness Club vezetőjének támadt egy jó ötlete és meghívta ma, szombat délelőttre Boda Hortenziát, a váci kórház intenzív osztályának szakápolóját, aki a klub edzőinek egy életmentési bemutatót tartott. A csaknem kétórás, gyakorlással is egybekötött program végén mindenki úgy állt fel, hogy vészhelyzet esetén már kellő bátorsága és ismerete van az újraélesztés elkezdéséhez.

Klein István a Váci Naplónak elmondta: az edzőtermekben szerencsére még soha nem fordult elő hirtelen szívmegállás, de fontosnak tartja, hogy munkatársai minden eshetőségre készen dolgozzanak. A bemutató ötletét pedig az adta, hogy pár héttel ezelőtt az egyik szomszédja vészhelyzetbe került, de szerencsére időben érkezett a segítség és ma már lábadozik az alig több mint negyven éves fiatalember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Boda Hortenzia gyakorlóbabát is hozott magával és azon mutatta be az újraélesztés lépéseit. Előrebocsátotta: ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy valaki hirtelen összeesik az utcán, vagy bárhol, a legrosszabb az, ha nem teszünk semmit.

A hirtelen szívmegállás miatt fellépő állapotban 1 percenként 10 százalékkal csökken az illető túlélési esélye. Két perc elmúltával már nagy esély van, hogy az oxigénhiány miatt károsodik az agy, ezért nagyon fontos, hogy azonnal hathatós segítséget kapjon a rászoruló.

Az első lépés az, hogy a fejét kissé hátrahajtva, a fülünkkel a szája közelébe hajolva győződjünk meg arról, hogy a földön fekvő ember lélegzik, vagy sem. Ha igen, akkor nincs szükség újraélesztésre, viszont ha nem, akkor rögtön meg kell kezdeni az ellátást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A következő és legfontosabb, hogy a körülöttünk állók közül valakit egy határozott kéréssel jelöljünk ki, hogy segítsen nekünk, míg másvalakit szólítsunk fel, hogy hívja a mentőket, de jelezze, hogy újraélesztéshez riasztja őket.

Két kezünket felülről összekulcsolva, az alul lévő tenyér csukló felőli élével a mellkason, a mellbimbók közötti részen gyors ütemben, ritmusos nyomással kell a szívet újraindítani. A nyomás mélysége 5-6 centi legyen. Harminc nyomás után kétszer az orr befogásával a szájon át levegőt kell a tüdőbe fújni, közben figyelni, hogy a légzés helyreállt-e. Ha nem, az újraélesztést tovább kell folytatni, egészen a mentők megérkezéséig. Mivel a feladat elég fárasztó, a segítővel időnként helyet lehet cserélni.

Gyakori, hogy a mentők felhívása után a diszpécser a kihangosított telefonon keresztül irányítja a segítőket. A Váci Napló korábban már bemutatott egy androidos telefonokra telepíthető, ingyenes alkalmazást, amely szintén a folyamatot vezető információkkal szolgál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A Royal Fitness Clubban tartott bemutató végén még gyakorolták azt is, hogy rosszullét esetén hogyan kell stabil oldalfekvésbe helyezni a földön fekvő embert. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments