Az adventi vásár megnyitóján is fújják a fúvósok

vaci-ifjusagi-fuvoszenekar-spanyolorszagban-700VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Váci Ifjúsági Fúvószenekar az utóbbi években 13 külföldi országban vendégszerepelt, messze elvíve a váci zenei élet jó hírét. A zenekar az idei évben sem tétlenkedett: több tucat hazai fellépés mellett három nemzetközi koncertsorozatot is lebonyolított.

A határokon átnyúló együttműködések tovább folytatódnak, ennek keretében a zenekar közös koncertet fog adni az Erdélyből érkező Korondi Fúvószenekarral november 26-án Vácon. Az idei évben lezajlott nemzetközi fellépésesekről a zenekar vezetője, Kápolnai Jenő karmester számolt be lapunknak.

2016 tavaszán Erdélyben koncerteztek: Csíkszeredában, Szovátán és Korondon adtak hangversenyeket. A székelyföldi koncerteket egy váci jótékonysági előadás előzte meg, ahol adományokat gyűjtöttek a Böjte Csaba atya által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szovátai Gyermekotthonában lakó gyermekek javára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

„A Vácon gyűjtött adományokat személyesen adtuk át a szovátai gyermekeknek, az ajándékok mellett legnagyobb kincsünket, a zenénket is megosztottuk velük egy csodálatos hangulatú ifjúsági koncertünk során” – tudtuk meg Kápolnai Jenőtől.

Csíkszeredában a Petőfi Sándor Általános Iskola összes diákját örvendeztették meg két hangversennyel.

A zenekar 2014 óta ápol kapcsolatot a Korondi Fúvószenekarral, az együttműködés a váci Erdélyi Napok keretében jött létre, amikor közös koncertet adtak, majd 2015 és 2016 tavaszán Korondon voltak közös hangversenyek. A márciusi koncertsorozat külön érdekessége volt a Gyilkos-tónál és a Békás-szorosban tett kirándulás, ahol hangulatos havazásban gyönyörködhettek a csodálatos tájban az ifjú zenészek.

A nyár elején Lengyelországban vendégszerepelt a zenekar. A Katovice mellett fekvő Dabrowa Gornicza városában az idén hetedik alkalommal rendeztek fúvószenekari fesztivált. Erre Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból és Ukrajnából is érkeztek fúvószenekarok. Magyarországot a Váci Ifjúsági Fúvószenekar képviselte a hatalmas érdeklődés mellett zajló fesztiválon. Utazásuk során a felvidék egyik gyönyörű városának, Besztercebányának nevezetességeit is megtekintették a fiatalok.

A távolságot tekintve az idei nyár tartogatta a zenekar eddigi történetének leghosszabb utazását, amikor is júliusban Spanyolországban Lloret de Maarban nemzetközi művészeti fesztiválon szerepeltek. A rendezvényen 23 ország 27 együttese képviseltette magát, a legtávolabbról érkező fellépők indiaiak voltak. Hazánkat itt is a Váci Ifjúsági Fúvószenekar képviselte.

A fesztivál a csodálatos Costa Brava tengerparton zajlott, a zenélés és fürdés mellett Barcelona és Velence szépségeit is megnézték a fiatalok.

A zenekar advent első hétvégéjén koncertsorozatot ad. November 24-én Vácon a főtéren, az adventi vásár megnyitóünnepségén zenélnek majd. November 25-én Hatvanban beteg gyermekek megsegítésére adnak jótékonysági hangversenyt.

November 26-án szombaton 18 órai kezdettel Vácon a Bartók-Pikéthy Zeneiskola Cs. Nagy Tamás Hangversenytermében közös hangversenyre kerül sor a Váci Ifjúsági Fúvószenekar és a Korondi Fúvószenekar előadásában. Köszöntőt mond Fördős Attila polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A közelgő hangversenyekről és az idei élményekről számos érdekesség található a zenekar Facebook oldalán található. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments