Kiállítás a színházban: 1956 a színfalak előtt és mögött

1956-os-kep-budapestrol-700VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ A színésztársadalomnak az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiben való részvételére emlékező kiállítás nyílik a Váci Dunakanyar Színházban október 15-én szombaton 18 órakor.

A forradalom 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával megvalósuló kiállítás megrendezésére Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója Lencsó László muzeológust kérte fel, akinek munkáit a Váci Dunakanyar Színház galériájában számos alkalommal láthatta már a színház közönsége.

Az ő nevéhez fűződik a korábbi Huszárik Zoltán emlékkiállítás, a színház születését, valamint a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó eddigi történetét bemutató időszaki kiállítás is.

Érdekes és talán kevéssé ismert szegmense az 1956-os témakörnek a színésztársadalom részvétele, melynek bemutatására tesz kísérletet jelen kiállítás néhány széles körben ismert színésznek a forradalmi eseményekben játszott szerepét és sorsát nyomon követve. Nagyon széles spektrumot ölel fel, attól kezdve, hogy a Bessenyei és Sinkovits hazafias verseket szavalt, egészen odáig, hogy Nagy Attila egész Borsod megye vezetője lett és színész létére bizonyos dolgokat meg tudott akadályozni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Egy anekdota szerint Rákosi Mátyás is azt mondta, hogy a színészeket nem kell bántani. Nemzetközi védelemmel rendelkeztek, hiszen például Sinkovits Imrét, vagy Nagy Attilát külföldön is ismerték. A kivégzést elkerülték ugyan, de segédmunkásként dolgoztak, másokra börtönbüntetés várt, esetleg évekig mellőzöttek voltak. Hogy milyen mértékben, az változó, de a hétköznapi hősökhöz hasonlóan az ő életükben is mély nyomokat hagyott 1956.

A kiállítás ajánlott minden korosztálynak, azoknak, akik személyes tapasztalatokkal rendelkeznek, azoknak is, akik családi legendáriumból ismerik a történéseket, de a fiatal generációnak is, hiszen ezáltal emberközeli módon ismerhetik meg ezeket a sorsfordító eseményeket. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments