Egy váci és egy amerikai gitáros, négy kéz és 52 húr

szabo-sandor-gitarmuvesz1-700VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A világ megváltozott, a gitározás zeneipari szakmává lett és a nagy felfedezők helyett van egy csomó jól képzett gitáros szakmunkás, akik dolgozó zenészként szórakoztatják az embereket. Ez számomra olyan, mint egy börtön – mondta a Vácott élő Szabó Sándor gitárművész abban az interjúban, amelyet vele és amerikai barátjával, Kevin Kastning-gal készített a jazzma.hu portál.

A 2013-ban megjelent Becoming című közös albumuk óta Kevin Kastning úttörő újításokat hozott a gitár világába a 30 húros kontra-alt és a 36 húros dupla kontra gitárjaival.Szabó Sándor 16 húros gitárjával együtt összesen 52 húr szólal meg.

Ezen a hatalmas mennyiségű húron és futurisztikus kinézetű gitárokon játszott hipnotizáló hatású improvizációk különös jelentőséggel bírnak a Perspectives 2015 őszén készült hangfelvételein – írja a szakportál, amely terjedelmes cikket szentel a két, különleges gitárokon játszó művész közös munkájának.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

„Évekkel ezelőtt eléggé szkeptikus voltam a karbon gitárokkal kapcsolatban, mert akkoriban még senki nem tudott egy valóban használható hangú karbon gitárt építeni. Mostanra ez megváltozott. Amikor először meghallottam Kevin 30 húros karbon testű gitárját, azonnal tudtam, hogy az akusztikus gitár történetének új korszakába léptünk. Kevin gitárjai fantasztikus hangszerek és hangjuk tökéletesen simul bele a nejlon húros, fából készült gitárok hangjába” – mondta Szabó Sándor.

Hozzátette: nem látja azt, hogy a klasszikus gitárzene fejlődne bármilyen irányba is a szabványosított 6 húron a normál hangolásban. Másrészt azért sem, mert a klasszikus gitározás szerinte versenysport lett, olyasmi, mint a műkorcsolyázás, ami nem igazán jó bölcső egy születendő új zenének.

„Személyes szólista terveim között szerepel a XXI. századi lant című kortárszenei album megvalósítása, amin már 2016 elején elkezdtem dolgozni. A későbbiekben szeretném bevonni a lant projektembe Kevint is egy duó albumhoz. Próbáld elképzelni a lant ősi tisztaságát Kevin szuper modern karbon hangszereivel együtt egy igazi XXI. századi zenében” – beszélt terveiről Szabó Sándor, aki Vácott különböző rendezvényeken is gyakran lép fel. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Központi Gyógyszertár Vác

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments