Családonként 50 ezer forintnyi kaja megy a szemétbe

elelmiszer-a-szemetben-700VÁCI NAPLÓ/MTI/nagyvilág ♥ Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásokban. Egy átlagos magyar család évente 50 ezer forintnyi élelmiszert dob a szemétbe.

A teljes magyar lakosság mintegy 400 ezer tonna élelmiszert dob évente a szemétbe – jelentette ki Zsigó Róbert, az agrártárca államtitkára a Századvég Gazdaságkutató Zrt és a Tesco-Global Áruházak Zrt által szervezett tanácskozáson. Ez fejenként körülbelül 40-50 kilogramm élelmiszerhulladékot tesz ki, és azt jelenti, hogy egy átlagos magyar család évente 50 ezer forint értékű élelmiszert pazarol el.

Az államtitkár szerint ez nem csak a háztartásoknak jelent veszteséget, de komoly környezetterhelést okoz a megsemmisítése és az élelmiszer célú megtermelése is. Az élelmiszerfelesleg kezelésében egyszerre érvényesülnek humanitárius, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi, gazdálkodási, logisztikai és életmódbeli szempontok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Ahhoz pedig, hogy a lehető legkevesebb ennivaló vesszen kárba, együtt kell működnie a jogalkotóknak és a civil szervezeteknek, az áruházláncoknak és a termelőknek, a hulladékkezelőknek és a családi háztartásoknak, az európai, nemzeti, regionális és helyi szervezeteknek.

Ian Hutchins, a Tesco Európa nemzetközi kommunikációs igazgatója elmondta: a világon megtermelt élelmiszermennyiség harmadát dobják ki, ez mintegy 1,3 milliárd tonnát jelent évente. A Tescónál készített és a V4 országokat vizsgáló felmérés szerint a fogyasztókat alig érdekli az élelmiszerpazarlás kérdése, szerintük ez inkább a kormányokra és a cégekre tartozik. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments