Szén-monoxid-jelzők: itt a lista, melyik jó, melyik nem

szen-monoxid-jelzo2-700A hatósági vizsgálatok szerint a magyar boltokban kapható szén-monoxid-érzékelők többsége nem jelzi, vagy csak később jelzi, ha nagy a baj. Ezért érdemes nagyon körültekintően vásárolni, hiszen emberéletekről van szó.

Hamarosan megkezdődik a fűtési szezon Magyarországon, ami a borsos rezsiszámlák mellett sajnos egyet jelent azzal is, hogy újra mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek. Pedig a tragédiák néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének.

A Pénzcentrum szerint egy tavalyi felmérés kimutatta, hogy a magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid. Ennek ellenére csak a tulajdonosok elenyésző része foglalkozik a veszélyekkel: csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van.

A legtöbb baleset például megfelelő mennyiségű szellőztetéssel elkerülhető lenne, de az is fontos, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit – fejfájás, émelygés, szédülés – ne keverjük össze más rosszulléttel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

De nincs könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

Az idei vizsgálat tervezése folyamatban van, ezzel kapcsolatosan a későbbiekben tudunk információval szolgálni – reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Hamarosan tehát a legújabb típusok is a hatóság célkeresztjébe kerülnek, addig azonban elégedjünk meg a korábbi ellenőrzések eredményével. Itt megnézheti, hogy mely termékek feletek meg a teszteken, itt pedig azokat, amelyek megbuktak. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments