Ne hagyd, hogy trükkösen ellopják bankkártyád adatait

bankkartya-datainak-ellopasa-700Egyre több váci használ érintéssel működő bankkártyát. Ezek adatait azonban pillanatok alatt ki lehet olvasni úgy, hogy hozzánk sem érnek, csupán pár másodpercre megállnak mellettünk egy mobil eszközzel. Az így szerzett adatokat fel lehet használni vásárlásra. Ám a védekezés is nagyon egyszerű.

Nagyon egyszerűen jutnak a bűnözők a bankkártya-adatainkhoz – mutatja be egy videón az N-tv.de német televízió. A bűnözők mobil eszközökkel, tablettel felszerelkezve csak megállnak egy pillanatra a járókelő mellett, vagy mögötte a buszon, mozgólépcsőn, és máris ki tudják olvasni a fontosabb kártyaadatokat. Zsebeken, táskákon keresztül is – hívja fel a figyelmet az egyre terjedő eljárásra a Privátbankár online oldala.

Ezeket az adatokat azután egyes internetes oldalakon még mindig fel lehet használni vásárlásra, olyan kereskedőknél, ahol nem kérnek biztonsági kódot (CVV-t). A WLAN-, azaz Wifi-szimbólummal ellátott kártyákat a videó szerint a 25 euróig (mintegy 7700 forint) terjedő, kisebb értékű vásárlásoknál tudják bevetni. Egyes dokumentumok, mint útlevelek, igazolványok adatait is ki tudják így olvasni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Azt ajánlják, hogy aki rendellenes tranzakciókat észlel számláján, forduljon azonnal a bankjához. Ezen kívül használjunk olyan bankkártya-tartó tokot, amely fémet, vagy alufóliát tartalmaz. Ilyeneket egyébként Magyarországon is forgalmaznak, elég a „bankkártya fém tok”, „érintőkártya tok” vagy „adatlopás elleni tok” kifejezésekre keresni az interneten. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments