Nemzetiségi találkozó: dr. Alt Gyulát is elismerték munkájáért

Alt GyulaAz 50. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozót és a Magyarországi Szlovákok 20. Országos Folklór Fesztiválját rendezték meg múlt héten szombaton és vasárnap Bánkon. A rendezvény fővédnöke Áder János magyar és Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök volt.

A programnak egy fontos váci szereplője is volt: dr. Alt Gyula, a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki a rendezvényen a rendezők elismerését vehette át, alapítótagként.
Lapunknak elmondta: 50 évvel ezelőtt, mikor még Nógrádban tanított, többedmagával kezdte el szervezni a nemzetiségi találkozót, amely aztán az évek során kinőtte magát, így a helyszín Nógrád után Bánk lett.

Központi Gyógyszertár Vác

– Az alapító szervezők közül már csak ketten élünk. Ötven évvel ezelőtt kezdtük a szervezést, hogy minél több nemzetiség kultúráját összehozzuk. Ma már megyei rendezvényként tartják számon a találkozót – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci táncosok újabb sikerei

A hagyományosan Bánk községben rendezett találkozó szombati napján magyarországi, szlovákiai és lengyelországi népzenei együttesek, gyermek folklórcsoportok léptek fel a víziszínpadon, majd este táncházat rendeznek a Podpol’anec Néptáncegyüttessel.

Vasárnap jubileumi lakodalmas programmal ünnepelték meg a nemzetiségi találkozó ötven évét. „50 éve közösen az élet útján” címmel tartottak folklór istentiszteletet a bánki evangélikus templomban, majd ötven pár, különböző népviseletbe öltözött menyasszony és vőlegény lakodalmas népviseleti felvonulását nézhették meg a vendégek a templomtól a víziszínpadig.

A nemzetiségi találkozót és folklór fesztivált közösen szervezi a Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.

Az elismerést Egyedné Baránek Ruzsenka szervezőtől vehette át dr. Alt Gyula, aki még 2012-ben Pro Urbe díjban is részesült Vácon, a Vácra betelepült szlovákság hagyományainak, kultúrájának, identitástudatának megőrzése, valamint a testvérvárosi kapcsolatok ápolása érdekében kifejtett több évtizedes tevékenységéért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

A kétnapos rendezvényre számos váci is ellátogatott. (Váci Napló, fotó: L’udové Noviny) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments