Mondd meg a gyerekednek, ne nyisson bárkinek ajtót!

gyerekek a nyári vakáción padon ülnek-700A nyári vakáció nemcsak az örömöt, gyakorta a túlzott felszabadultságot is jelenti, főleg az arra „fogékony” gyermekeknek. A táboroztatások mellett alakulhat úgy, hogy gyermekünk felügyeletét nem tudjuk a biztonságos falak között megoldani, így a szabadban töltött szabadság érzése során csemeténk figyelmetlenebbé, könnyelműbbé válhat.

A statisztikák szerint az iskolai szünidőben, s főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a gyermekkori balesetek száma. Ezek megelőzéséhez ad fontos tanácsokat a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztálya.

Központi Gyógyszertár Vác

Minden szülő feladata, hogy gyermekét felkészítse a szünidő során adódó veszélyhelyzetekre, azok elkerülésére. Gondoljuk végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre, s még időben hívjuk fel ezekre, és következményeikre a figyelmüket.

Erősítsük gyermekünkben a felelősség tudatot, mely során térjünk ki arra, hogy mindig úgy kell cselekednie, hogy tetteiért vállalni kell a felelősséget! Úgy tanítsuk meg a gyermekeket a biztonságra, hogy mi magunk jó példát mutatunk nekik.

Néhány jó tanács!

– Adódik úgy, hogy ameddig a szülő dolgozik, a gyermek játszótérre, barátokhoz, ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszéljük át közösen gyermekünkkel, hogy csak az előzőleg megbeszélt helyre menjen játszani, a hazatérés időpontját határozzuk meg.

– Amennyiben gyalogosan, vagy kerékpárral közlekedik gyermekünk, ne feledjük vele átbeszélni a közlekedési szabályok betartását!

– Kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás alkalmával viseljen védőfelszerelést, bukósisakot.

– Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy idegenekkel szemben legyen körültekintő. Tudjon nemet mondani, amennyiben idegen ember arra kéri, kísérje el valahova, mert mutatna, vagy adni szeretne neki valamit.

– Tudatosítsuk benne, hogy abban az esetben, ha egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be a lakásba ismeretlen személyt, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon.

– Otthon is történhet baleset, így ennek elkerülése érdekében beszéljünk a gyermekünknek az elektromos berendezések szakszerű használatáról.

– Az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.

– Tanítsuk meg gyermeküknek, hogy otthonról történő elinduláskor gondosan zárja be a nyílászárókat, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre (nyakába, hátizsák oldalára). Figyeljen hátizsákjára, táskájára, kerékpárját ne hagyja őrizetlenül, vagy lezáratlanul.

Közösen beszéljük meg, ki az a személy a lakókörnyezetben, akihez baj, illetve veszély esetén fordulhat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Tanítsuk meg vele a közismert fontosabb telefonszámokat, melyekre veszélyhelyzetben szükség lehet:

Mentők: 104
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105
Segélyhívó: 112 

Érdemes odafigyelni ezekre a tanácsokra, hogy elkerüljük a nagyobb bajt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments