Időseket vernek át, Vácon májusban két csapatot fogtak el

ORFK pénz a fiókban-700Nem nézik tétlenül a rendőrök, hogy az időseket lelketlen szélhámosok használják ki. A csalók és tolvajok módszereinek változására a zsaruk gyorsan és hatékonyan reagálnak – írja a Zsaru Magazin. A cikkben két friss váci elfogásról is beszámolnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az elmúlt időszakban hathatós intézkedéseket tett az idős emberek sérelmére elkövetett csalások, trükkös lopások visszaszorítása érdekében. A nyomozások összehangolását főkapitányi biztos kezébe adta, és a csalók, tolvajok elleni küzdelembe a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is bekapcsolódott.

Központi Gyógyszertár Vác

– A rendőrség természetes feladatának tekinti a kiszolgáltatott helyzetben lévők védelmét. Örvendetes, hogy az idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma csökken – szögezte le Tarcsa Csaba dandártábornok, az ORFK főkapitányi biztosa. – Míg a kollégák eredményesebben lépnek fel a bűnözés e formája ellen, addig a megelőzést elősegítendő a sértettek is beszédesebbé váltak, és egyre gyakrabban esik szó közöttük az átverés lehetséges módszereiről.

Vannak újabb és újabb sikereink, igaz, a bűnözők sem tétlenkednek, mindig új módszerekkel rukkolnak elő: például ajándékot visznek valamelyik multi cég képviselőjének kiadva magukat. Az értéktelen, műanyag vackokat tartalmazó csomag szállításáért elkérnek tíz–húsz ezer forintot, majd kifigyelik, a sértett honnan veszi elő a pénzt. Ezt a szokásos koreográfia követi: a figyelem elterelése, a lenyúlás, majd a sietve távozás. Több százezer forinttól a milliós tételig terjedhet egy-egy káreset.

Egy másik kedvelt módszer, hogy paplant próbálnak rátukmálni az idősekre. Először telefonon vagy személyes találkozás során kitudakolják, milyen betegsége van a sértettnek, és akkor jön a „Na, ez pont arra jó!” válasz. Meséjük szerint a gyógyító hatású ágynemű valódi értéke több százezer forint, de kivételesen a töredékéért hozzá lehet jutni, mert a cég egy különleges akcióval kíván segíteni a betegeken. Ezután kifürkészik, hogy a sértett hol tartja a pénzét, majd elterelik a figyelmét, meglopják, és elmenekülnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

– Mostanában divatos, új módszer az úgynevezett kocsiztatás: a bűnözők gépkocsijukkal megállnak az utcán a kiszemelt környékbeli, rendszerint idős hölgy mellett, és útbaigazítást kérnek tőle: a kórházat keresik, súlyos beteghez mennének – folytatta a tábornok. – A választ hallván értetlenkednek, majd arra kérik áldozatukat, hogy üljön be, és mutassa meg, merre kell menni. Azt is felajánlják, utána visszaviszik. Útközben telefonhívást kapnak, hogy szerettük nagyon rosszul van, azonnal meg kell műteni.

Ezt csak úgy kerülhetik el, ha egy nagyobb összeget áldoznak egy bonyolult beavatkozásra. Sztorijuk szerint nincs náluk forint, ezért a sértettet arra kérik, hogy a náluk lévő valutát – többnyire eurót vagy dollárt – váltsa át. „Tessék adni pár százezret, de inkább egymilliót, mi meg odaadjuk a valutát!” Övtáskában van a valuta, meg is mutatják, aztán egy óvatlan pillanatban kicserélik egy teljesen értéktelen papírkötegre. Illetve azt ígérik, néhány óra múlva visszaviszik az összeget forintban, de persze a sértett soha többé nem látja őket.

A fővárosi és a Pest megyei zsaruk a közelmúltban több bűnbandát felszámoltak. A XVIII. kerületi zsaruk egy négyest lepleztek le: a budapesti O. József (35), a gyáli R. Judit (46), a pándi P. Attila (19) és a gyáli K. Bernadett (36) egy 92 éves sarkadi asszony pénzét és ékszereit lopták el április 19-én. Menekülés közben fogták el őket a zsaruk, a zsákmányt hiánytalanul megtalálták. A nyomozás eddigi adatai szerint O. József és R. Judit 2015 decembere és idén április között kilencszer jutott hasonló módszerrel közel 25 milliónyi forinthoz és ékszerekhez Budapesten és további hét városban.

A váci zsaruk május 2-án a helyszínen fogták el azt a duót, amely egy idős asszonyt akart átverni. Egyikük a nő unokájának adta ki magát, majd tartozásra hivatkozva pénzt és ékszereket kért. A kétkedő asszony értesítette a rendőrséget. A szegedi P. Attila (39) és T. Tibor (42) ellen csalás kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.

A váci zsaruknak néhány nappal később hasonló ügyük adódott. Május 6-án este fogták el a gödi H. Ferencet (26), az autójában talált több százezer forintot nem sokkal azelőtt csalta ki egy idős váci asszonytól. A pénzt és az ékszereket élettársa, az „álunokát” megformáló váci K. Nóra (25) hozta el az asszonytól. A rendőrség hatrendbeli csalással gyanúsítja őket.

A monori zsaruk háromfős bandát kapcsoltak le, amelynek tagjai 2015 novemberében félmillió forinttal rövidítettek meg egy idős helybeli sértettet. A nyomozók kiderítették, hogy a monori K. László (42), V. László (34) és R. Sándor (27) kilenc alkalommal környékezett meg idős embereket különböző történettel, nemegyszer sikeresen. Csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás ellenük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

A gyáli rendőrök április 26-án érték tetten a sajószentpéteri L. Jenőt (43), aki az áramszolgáltató munkatársának adva ki magát egy gyáli asszonytól próbált pénzt kicsalni. A 75 éves nő gyanút fogott, és értesítette a zsarukat. L. Jenőt csalás bűntettének kísérletével gyanúsítják.

A rendőrség felderítő munkája mellett kulcsfontosságú a megelőzési tevékenység, amelyben meghatározó partner a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT). Garamvölgyi László dandártábornok, az NBT kommunikációs igazgatója hangoztatta: 2013. szeptember 18-án a tanács javaslatára a kormány elfogadott egy bűnmegelőzési koncepciót. A programot ötször kétéves ciklusokra bontották a szakemberek, a kabinet 2015-ben elfogadta az első két évről szóló beszámolót. Ennek súlyponti elemei az ifjúság, illetve az időskorúak védelme, ugyanis az életkori specialitások miatt mind a két korosztály fokozottan veszélyeztetett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

– Az NBT a nemzetközi folyamatokat is vizsgálja. Az úgynevezett unokázós trükk közel húszéves. A bűnözők jellemzően azért lehetnek jó ideig eredményesek, mert a sértettek nem táplálnak gyanút velük szemben – mondta Garamvölgyi dandártábornok. – Az emberek azt kérdezik maguktól: miért akarna engem bárki is átverni? Egész életemben becsületesen éltem, dolgoztam, mint más is. Nem hitetlenkednek. Az ajándék meghatározó elem lett, a bizalom megszerzésének fontos eszköze, hogy az idősek lássák, az ismeretlen emberek hoztak, vagyis jó szándékkal jöttek.

A dandártábornok kiemelte, a médiafelületek hatékony felhasználása az egyik legeredményesebb bűnmegelőzési eszköz – természetesen a sikeres nyomozások, felderítések mellett. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments