A váci főiskolán is tanított az egyik idei Stephanus-díjas

Kocsis Imre teológus-700Michael Hesemann német történész, író, újságíró és Kocsis Imre teológus (képünkön), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Karának tanszékvezető tanára kapta idén a Stephanus-díjat. Kocsis Imre négy éven át a váci Apor főiskolán is tanított.

Az elismeréseket a Szent István Könyvhét megnyitó ünnepségének keretében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át hétfőn Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dísztermében.

Központi Gyógyszertár Vác

Forgó András történész, a PPKE docense az irodalmi kategória díjazottját méltatva hangsúlyozta, hogy Michael Hesemann „napjaink egyik legnagyobb hatású egyháztörténetírója, aki már több mint negyven kötetével járult hozzá a katolikus egyház múltjának elmélyültebb megismeréséhez, és – ami talán legalább ennyire fontos – az egyházat ért rágalmak és fekete legendák szakszerű és árnyalt megcáfolásához”. Michael Hesemann műveivel „megértésre ösztönöz és nem ítélkezésre” – fogalmazott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Szuromi Szabolcs Anzelm, a PPKE rektora a teológiai kategória díjazottját méltatva ismertette: Kocsis Imre 1957-ben született Jakabszálláson. Teológiai tanulmányait  1977-ben kezdte meg a budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémián. 1979-től 1984-ig Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen tanult, ahol teológiai licenciátust szerzett.

1989-ben lett az Egri Érseki Hittudományi Főiskola tanára, 1999 és 2008 között az Egri Hittudományi Főiskola váci kihelyezett tagozatának igazgatója, emellett 1999-től 2010-ig a Vácott működő propedeutikus szeminárium rektora. 2008-tól 2012-ig a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára. 1989-ben kezdett oktatni a PPKE Hittudományi Karán, 2012-től az Újszövetségi Szentírástudományi Tanszékének vezetője.

Legfőbb kutatási területei az Újszövetség kortörténete, a hegyi beszéd, Lukács evangéliuma és a lukácsi teológia, valamint Szent Pál teológiája. Több mint hetven cikke, valamint hét önálló kötete jelent meg – hangzott el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

A Stephanus-díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány közösen alapított kulturális díja, amellyel olyan szerzőket díjaznak, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén.

A díjat az idei kitüntetettekkel együtt eddig ötvenen nyerték el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments