Új közterületnevek a külterületeken: lesz Nádtippan köz is

Nyulas látképeA külterületi utak elnevezése esetében új rendelkezés lépett hatályba, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény módosítása során kiegészült a 14/a §-al, mely (1) bekezdésének megfelelően “minden belterületi és olyan külterületi közterületet el kell nevezni, amely olyan ingatlanhoz vezet, amelyen az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti épület található” – hívja fel a figyelmet Lévai Dávid városi főépítész a városháza honlapján megjelent közleményében.

A képviselőtestület 2015 decemberi ülésén napirendre tűzte és megszavazta a korábban a névadományozási munkacsoport és a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság által elfogadott külterületi közterület elnevezéseket a 266/2015. (XII.10.) számú határozatával és a hozzá tartozó mellékletével. Ebben általában virágok és más, a környékre jellemző elnevezéseket találhatunk, de például a listában találtuk a meglehetősen ismeretlenül csengő Nádtippan közt, Királygerenda utcát, vagy a Kőfülke utcát.

A közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről, valamint egyéb elnevezésekről szóló 46/2012. (XI. 23.) rendelet 3. § (9) bekezdése értelmében a névadással, továbbá névváltozással érintett ingatlantulajdonosok véleményét ki kell kérni és azt a képviselőtestülettel ismertetni kell.

A mellékletben feltüntetett külterületi utak felmérésre és területlehatárolás alapján rendszerezésre kerültek. A külterületi utcanevekről készített táblázat a városháza honlapján érhető el. Az utcák elnevezései Tragor Ignác Vác és határának hely- és ingatlannevei című, 1935-ben kiadott gyűjteményének segítségével készültek.

“Felkérem az utcanévváltozás miatt érintetteket, hogy a külterületi utcák elnevezését tartalmazó mellékletet véleményezzék. Kérjük, hogy észrevételeiket személyes adataik és az utcanévváltozással érintett ingatlan adatainak megadásával nyújtsák be 2016. február 12-ig a főépítészi csoport részére” – írja Lévai Dávid városi főépítész. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!

2 thoughts on “Új közterületnevek a külterületeken: lesz Nádtippan köz is

 • Tisztelt Hirdető!
  Szeretnék a külterületi utcanevekhez hozzászólni.Az érintett terület Vác külső kerületén található Diósvölgy hrsz:20370 Szőlőszem utca helyett talán jobb lenne a Diósvölgyi fő út., mivel sok a szőlővel kapcsolatos nevű utca.
  Köszönettel: Blága Csaba

 • Tisztelt Hirdető!
  Szeretnék a külterületi utcanévhez hozzászólni.Mivel elég sok szőlő elnevezésű utcanév van szerintem jobb lenne :
  Diósvölgy hrsz:/20370/ Szőlőszem utca helyett- Diósvölgyi fő út lenne
  Köszönettel: Prokop Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük