Vácnak is jobb lesz, ha a megye önállóvá válik

Pest megye címerePest Megye Önkormányzatának Közgyűlése legutóbbi ülésén egyhangúlag támogatta az önálló Pest megye régió kialakítását – számol be a hírről a megyei közgyűlés honlapja.

Pest megye társadalmi-gazdasági fejlődésében (a 2007-13 közötti időszak adatait is megvizsgálva) több területen komoly visszaesés tapasztalható, és ezen visszaesés jelentős részben összefügg a megyei fejlesztésekre jutó források csekély voltával. Ezért a közgyűlés javasolja a kormány részére, hogy a 2016. évi regionális lehatárolás felülvizsgálata során Pest megye önálló NUTS-2-es régióvá válásáról szülessen döntés.

A képviselők egyben döntöttek arról is, hogy felkérik a megye települési önkormányzatait, hogy a Pest megye önálló régióvá válásának támogatását képviselőtestületi határozattal fejezzék ki.

Központi Gyógyszertár Vác

Pest Megye Közgyűlése az elmúlt másfél évtized során több alkalommal foglalkozott az önálló régió kérdésével, annak érdekében, hogy a valós fejlettségének megfelelő statisztikai besorolásba kerüljön Pest megye.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Jelenleg a megye a fővárossal közösen alkotja a közép-magyarországi régiót (KMR). A régió speciális helyzetét az okozza, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében – Budapest hatása miatt – a közösségi átlag fölött áll, ezért – eltérően a többi hat magyar régiótól – 2015-2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a közösségi átlag 75 százaléka alatti legfejletlenebb régiók.

A régióban elérhető források csökkenése elsősorban Pest megyét érinti hátrányosan, mivel Pest megye Budapest nélkül a kevésbé fejlett régióknak számítana. Ez a megye számára lényegesen több forrást jelentene a gazdasági szereplőknek, és a közszféra fejlesztéseihez.

A közgyűlés döntését üdvözölte Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa, korábbi megye elnök. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments