Frontvonalban, hátországban: kiállítás a váci főiskolán

első világháborúFrontvonalban, hátországban címmel nyílt fotókiállítás a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozat keretében a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. A kiállítás dokumentumokat, emléktárgyakat, katonafotókat és leveleket mutat be, amelyek a az első világháború emlékét őrzik, fontos kordokumentumok.

A kiállítás megnyitóján Varga Lajos váci segédpüspök kiemelte, hogy a háborúban az emberi kapcsolatok sokszor átértékelődnek. A szétszakítottság, a halál közeli élménye növeli a fronton harcoló katonákban az otthon maradottakhoz, feleséghez, gyerekekhez, családhoz, barátokhoz való a ragaszkodást.

Központi Gyógyszertár Vác

Az I. világháború idején sem volt ez másképp. Vőlegények, apák és férjek a lövészárkokban – leányok, asszonyok és gyerekek pedig a hátországban vették számtalanszor kézbe szeretteik fényképét, leveleit, s reménykedtek a mielőbbi viszontlátásban. Az első világháború, a Nagy Háború eseményei alapvetően megváltoztatták a magyar családok mindennapi életét, új helyzettel kellett szembesülni: a háború okozta elválás gondolatával. Az első világháború kitörése hazánkban szinte minden család életét érintette – emelte ki a megnyitón Varga Lajos.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A kiállítás megtekinthető az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán hétköznapokon 8 és 18 óra között. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments