Géza király sírja: a régész csütörtökön előadást tart

Batizi Zoltán Géza király feltételezett sírjánál-700

Történelmi ismereteink és korabeli analógiák alapján nagyon nagy valószínűséggel Batizi Zoltán, a Tragor múzeum ásatásvezető régésze megtalálta Géza király sírját a váci vár területén. A korábbi székesegyház főhajójának közepén, keleti tájolással, egy vastag kőkerettel körülvett rész maradványaira bukkantak – más történelmi hagyományokkal összevetve ez csak az alapító Géza király temetkezési helye lehetett.

Sajnos a területet többször feldúlták, a tatárok, majd a törökök is fosztogattak, s a ferencesek a köveket bizonyíthatóan a kolostor építésére használták fel. Így a mai kutatók gyakorlatilag semmilyen tárgyi emléket nem találtak Géza korából, viszont az ásatások során előkerült több csont és csontváz, amelyek vizsgálata még hozhat meglepetéseket.

Központi Gyógyszertár Vác

Batizi Zoltán azt mondja, titkon számított rá, hogy ahogy előrehalad a munka, megtalálják a király temetkezési helyét. A sír egy része már korábban megjelent az ásatások során, ám a kijelölt szelvény határa éppen e részterület közepén húzódott, ezért nem tudták teljes bizonyossággal, hogy mire bukkannak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Július közepén még csak annyit láttak, hogy van egy keleti-nyugati tájolású objektumuk, amelyből egy fél méternyi részt már ismertek, de a többit akkor még a föld rejtette. Később a kijelölt terület nyugati részét is feltárták, de középen maradt egy úgynevezett tanúfal, amely a szelvényeket választja el egymástól. Csak ennek elbontása után derült ki egyértelműen, hogy egy nagy méretű, kőkeretes sírra bukkantak.

A részletekről a Váci vár feltárásának legújabb eredményei címmel Batizi Zoltán vetítettképes előadást tart a Váci Városvédők és Városszépítők szervezésében a művelődési központban szeptember 3-án csütörtökön 17 órától.

A teljes cikket sok egyéb érdekességgel elolvashatja a Váci Napló augusztus 28-án pénteken megjelent számában. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments