„Beszélő padokat” állítanak a váciak ajándékaként Jólészen

A nyár közepén Jólészen, a felvidéki kis településen egy szép ünnepség, a VII. Jólészi Nyár falunap keretében Mikesy György, a váci Cházár András EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon igazgatója átadja a beszélő padokat a Jólész önkormányzatának és a Cházár András Jólészi Polgári Társulás vezetőinek.

A fába vésett idézetek Cházár András műveiből (gondolatvilágából) lettek kiválasztva, a padtámlák hátuljára értelemszerűen „Cházár András (1745 – 1816)” felirat került.

Központi Gyógyszertár Vác

„Bétsnek minden ritkaságait semmissé tette előttem a siketnémáknak Oskolája.”

„Szeresd embertársadat, úgy boldogabb lehetsz – embertelenséggel, mondd meg: mire mehetsz?”

 „Szeretünk másokat, mert szeretjük magunkat.”

 „Boldog a boldogtalanok boldogítója.”

A padok Cházár András szülőháza előtt kerülnek felállításra. Az épületben jelenleg a katolikus templom és múzeum működik Jólészen.

A beszélő padok ötlete azért merült fel a váci intézmény igazgatójában, mert korábban mint gödi lakos, illetve a Gödi Városvédők Egyesületének tagja, közreműködött a beszélő padok felállításában. Így az egyesület Göd városának alsó- és felsőgödi vasútállomásán kulturált környezetet alakított ki. Ezzel pedig elnyerte a Pest Megye Kulturált Települési Környezetért Díj III. helyezését is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Továbbá  felállította Wigner Jenő, Nobel-díjas fizikus szobrát is a világhírű tudós háza előtt, ahol most a Piarista Szakmunkásképző, Szakközépiskola működik.

Jólész Kelet-Szlovákia déli részén, a rozsnyói járásban, a rozsnyói katlan déli szélén, a Szilicei fennsík északi hegyoldalainak védett árnyékában fekszik. A Csermosnya patak északi partján elterülő folyammenti falu. Az eredeti település valószínűleg a patakpart északi partján terült el, de évszázadok folytán a folyam vándorolt és ma körülbelül százegynéhány méterre az utolsó kertektől van a meder.  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments