A végéhez közeledik a zsinagóga felújítása

a zsinagóga látképeA Váci Zsidó Hitközség meghívására május 19-én a délelőtti órákban városunkba érkezett Latorcai Csaba, a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. A magas rangú vendéget az Eötvös utcai zsinagógában Turai János, a hitközség elnöke, Turai Valéria, a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt  Oktató-Kutató Központ ügyvezetője és Hanula Ferenc,  a hitközség műszaki koordinátora fogadta.

Turai János ismertette a váci zsidóság történetét, a betelepüléstől, a polgáriasodásban, az iparban, kereskedelemben, kultúrában és a hitéletben betöltött vezető szerepüket a város és a régió történetében.

A vendég megtekintette a zsinagógát, amit a romokból a hitközség saját beruházásban épített fel, ami egyedülálló teljesítmény a holokauszt óta az országban. A felújítás 15 százalékos önkormányzati, 15 százalékos MAZSIHISZ hozzájárulással és 13 pályázati, apró projektből épült fel. Ugyanakkor forrás hiányában elmaradt az épület szigetelése, a nyílászárók stabilizálása és a mennyezeti freskók felhelyezése. Az épület állaga a felvizesedés miatt évről évre romlik, évek óta nem kapnak a MAZSIHISZ-től a felújítási alapból pénzt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Latorcai Csaba ígéretet tett arra, hogy a kormány segíteni fogja a hitközséget abban, hogy a zsinagóga felújítási munkálatai minél előbb befejeződjenek.

Turai Valéria invitálására a vendég megtekintette a múlt év szeptemberében a hitközség által alapított Duna-Ipoly-Galga Regionális  Holokauszt Oktató-Kutató Központot, amit a holokauszt emlékév kapcsán elnyert jelentős állami forrásból hoztak létre. Az ügyvezető asszony ismertette az intézmény működési területét, kapcsolat rendszerét, a holokauszt helyi történései megismertetésének módszerét  a fiatalokkal, bemutatta az eddigi kutatási munkákból kiadott könyveket és dokumentumokat.

A látogatást követő napon megérkezett a hitközség számlájára  egy jelentősebb állami támogatás összege, aminek felhasználását  az oktatási intézmény további fejlesztésére, tökéletesítésére kell fordítani.

A további tárgyalások  az önkormányzat épületében folytak, kibővülve Fördős Attila polgármesterrel, Deákné dr. Szarka Anita jegyzővel és Mokánszky Zoltán alpolgármesterrel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Latorcai Csaba elismerését fejezte ki az önkormányzat és a helyi egyházak és a kisebbségi önkormányzatok példa értékű együttműködéséért. A város joggal érdemelte  ki az idei Raoul Wallenberg-díjat – jegyezte meg. (Pusztai János)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments