Csütörtöktől tilos a kertekben az avar- és gazégetés, ahol nincsen rendelet

tűzgyújtási tilalom táblaAz új jogszabályok értelmében március 5-től tilos az avar és gaz égetése belterületen, ha az önkormányzat másképp nem rendelkezik. Külterületen pedig csak illetékbélyeggel ellátott kérelem benyújtása és jóváhagyás után gyújthatunk ilyen tüzet.

A tavasz közeledtével megnő a tűzoltók munkája, hiszen rendre elszaporodnak a szabadtéri égetések, a tűzesetek többsége kerti tevékenységekhez köthető. Sokan a jó időt kihasználva ilyenkor égetik el a száraz füvet. Ezt azonban belterületen – ha nincs külön önkormányzati rendelet – egyáltalán nem, míg külterületen csak engedéllyel tehetik meg március 5-től.

olvasd el3A száraz avart és gazt, a belterületen nem szabad elégetni, csak ha az önkormányzatnak van idevonatkozó rendelete. Külterületen viszont csak engedéllyel lehet ezt megtenni – tudtuk meg. Vácon jelenleg van ilyen rendelet, így ennek betartása mellett szabad égetni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A csütörtökön hatályba lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzat a külterületi ingatlanok vonatkozásában az irányított égetést lehetővé teszi, de azt előzetesen a tűzvédelmi hatóság engedélyéhez köti.

A kérelmet az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig be kell nyújtani az illetékes katasztrófavédelmi igazgatósághoz, aki azt 5 munkanapon belül elbírálja.

A kérelemhez 3000 forintos illetéket kell megfizetni. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments