Immár ötödször: fánkokat kóstolt a zsűri és a közönség

fánksütő-verseny csoportkép-700A Halászkert étterem terasza adott otthont az idei V. Váci Hájastészta és Farsangi Fánk Sütő Versenynek. A szép, napos időben sokan neveztek a megmérettetésre, amelyet a szigorú zsűri döntése alapján a kosdi Lakatos Józsefné nyert meg.

Különdíjat kapott Fekete Katalin és a SZAVAD Egyesület fánkja, Tőkés Anna a verseny kiemelt díjazottja lett. A harmadik helyet a Váci Kürtőskalács Házikó szerezte meg, második lett Lenge Sándorné.

A versenyt a Vendégvárók Váci Egyesülete, a Halászkert Étterem és Kalmár Erika szervezte.

Íme a győztes fánk receptje:

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, fél liter tej, 6 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 7 dkg vaj vagy Rama margarin, 1 ek. cukor, 1 ek. rum, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csipet só, sütéshez bő olaj.

Az élesztőt a langyos cukros tejben feloldjuk majd letakarva felfuttatjuk. Átszitáljuk a lisztet (ettől még hólyagosabb, levegősebb lesz a tészta) egy tálba, közepébe mélyedést fúrunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, tojássárgákat, rumot, sót, a megmaradt tejet. A tésztát addig gyúrjuk, dagasszuk, míg hólyagos nem lesz.

Ekkor beledolgozzuk a vajat is. Cipót formálunk, majd belisztezzük, letakarva kelesszük, míg duplájára nem nő (kb. másfél óra). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lisztbe mártott fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Deszkán még negyed órát pihentetjük.

Olajat hevítünk, nem szabad túl forróra hagyni, mert akkor megégnek a fánkok. Lehet sütéspróbát tartani, hogy kellően meleg-e az olaj. Kevés tésztát tegyünk bele, mert nagyra megnőnek sütés közben. Alsó felét fedő alatt (!!!) kell sütni, a másikat fedetlenül. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments