Egyenruhára rögzíthető kis kamerákat tesztelnek a rendőrök

rendőrségi testkamera-250Egyenruhára rögzíthető testkamerát tesztel a rendőrség március 15-éig a közutakon. Az eszköz rögzíti a rendőrök intézkedéseit – egyaránt védve a zsaru és az állampolgár érdekeit. A mobiltelefon méretű vevőegységből és a járőrök egyenruhájára rögzíthető apró kamerából álló berendezés próbaüzemét hatvannapos időtartamra rendelték el. A váci rendőrök sajnos nem kaptak felkérést a tesztelésre.

– Járőreink a szolgálat megkezdésekor próbafelvételt készítenek, a szolgálat során pedig minden egyes intézkedést rögzítenek – tájékoztatta a Zsaru Magazint Vass Tamás alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya gödöllői autópálya-alosztályának vezetője. – A szerkezet vevőegysége az egyenruha belső zsebébe kerül, az optika mágneslapos megoldással bárhol rögzíthető a kabát mellrészén.

A próbaüzemen használt kamera egy Európában piacvezető, öltözeten viselhető képrögzítő berendezéseket fejlesztő holland cég gyártmánya.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

– A felvétel csuklópántra szerelt távirányítóval indítható el és állítható meg. Egyszer az intézkedést végrehajtó, másszor az azt biztosító kolléga szemszögéből készül a felvétel. Eddigi tapasztalataink szerint az intézkedés jogszerűségének és szakszerűségének dokumentálására célszerűbb, ha a biztosítást végrehajtó járőr rögzíti az eseményeket – tette hozzá Vass alezredes.

A rendőrségi törvény feljogosítja a rendőröket, hogy felvételt készítsenek a rendőri intézkedésben érintett személyekről, tárgyakról, valamint szabályozza a felvétel felhasználásának, tárolásának módját.

– Az eszköz többféle jogosultságot kezel. A járőrök csak elkészíteni tudják a felvételt, azokat számítógépre feltölteni vagy az eszközről letörölni csak én, illetve a szolgálatirányító parancsnokok jogosultak – hangsúlyozta Vass alezredes. – A felvételek segíthetnek a történtek tisztázásában, például akkor, ha panasz érkezik a rendőri intézkedésre, bár az elmúlt egyheti próbaidőszakban erre nem volt példa, és egyébként sem gyakori nálunk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A kamera több jogsértést is felvett az elmúlt alig több mint egy hétben.

– Azt vettük észre, hogy az állampolgárok többnyire észre sem vennék, de természetesen az előírásoknak megfelelően szóban és az objektív fölé kihelyezett kitűzővel is figyelmeztetjük őket, hogy felvétel készül az intézkedésről. Az viszont érdekes, hogy amikor ez tudatosodik bennük, lényegesen együttműködőbbek lesznek – hangsúlyozta Timku Tamás főtörzsőrmester, a gödöllői kapitányság járőrvezetője, a rendszer egyik tesztelője. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments