Figyelmeztet a NAV: az első teendők az SZJA-bevalláshoz

NAV ügyfélszolgálatBár a magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallásának határideje, azaz május 20-a még messze van, már most érdemes átgondolni, milyen módon számolunk el a tavaly megszerzett jövedelmünkről. Amennyiben munkáltatónkra bízzuk a bevallás elkészítését, erről már február 2-ig írásban nyilatkoznunk is kell.

A munkáltatóknak, kifizetőknek február 2-ig kell kiadniuk azt az összesített igazolást, amely tartalmazza a foglalkoztatottnak 2014-ben kifizetett juttatásokat, a levont adóelőleget, járulékokat, a figyelembe vett családi adókedvezményt, illetve a folyósított társadalombiztosítási ellátásokat. Ezt az igazolást gondosan meg kell őriznünk, mert ez lesz a bevallásunk alapja.

Magánszemélyként – ha nem vagyunk egyéni vállalkozók vagy áfafizetésre kötelezettek – az idén is négyféle módon adhatunk számot a tavaly megszerzett adóköteles jövedelmünkről és annak személyi jövedelemadójáról:
– munkáltatói adómegállapítással,
– az adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallással,
– adónyilatkozattal,
– teljes, vagy csökkentett adattartalmú szja-bevallással.
(Ha nem tudjuk melyiket választhatjuk, a 06-40/42-42-42-es számot tárcsázva segítséget kérhetünk a NAV-tól.)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Amennyiben a munkáltatónkra bízzuk az adómegállapítás elkészítését – és ezt maga a munkáltató is vállalja –, erről február 2-ig írásban kell nyilatkoznunk. Az ehhez szükséges nyomtatványt (14NY29) a munkáltató adja, nekünk dolgozóknak pedig március 20-ig kell átadnunk az adómegállapításhoz szükséges igazolásokat.

Fontos, hogy arról is nyilatkoznunk kell, ha nem kérjük a munkáltatói adómegállapítást. Ennek határideje szintén február 2.

Ugyan a munkáltató nem köteles vállalni az elszámolás elkészítését, ebben az esetben azonban erről – továbbá az adónyilatkozat és az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségéről – tájékoztatnia kell a dolgozókat.

További, részletes információ és segítség a www.nav.gov.hu oldalon (az SZJA rovatban), valamint a NAV ügyfélszolgálatain és a fenti telefonszámon érhető el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments