Szilveszteri petárdabalesetek: házi kedvenceink is veszélyben

Falco, a méregkereső kutyaAz óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat – haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol.

Sok kóborló kutya és macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a szilveszteri petárdázásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációk képződjenek.

A petárdadurrogások miatt elkóborolt állatok közül sok soha többé nem kerül vissza gazdájához. Legtöbbjük az utcán kóborolva éhen vagy szomjan hal, autók gázolják el őket, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik a szerencsétleneket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállatok tartóit, hogy az év utolsó, durrogós napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő. A korábban ember által táplált állatok a hidegben legtöbbször pusztulásra vannak ítélve.

Segíthet a bajban, ha néhány szabályt betartunk. A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva. Így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda adatai gyorsabban kideríthetőek.Kutyáinkra, macskáinkra emellett érdemes bilétás nyakörvet kötni, melyen cím, telefonszám, név is kerüljön feltüntetésre.

A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassa négylábú barátját. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk az intenzívebb néhány órára. Ha megtörtént a baj, érdemes a www.animalpolice.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi központja fokozottan figyel az elkóborolt állatokra. A www.ebangyal.hu oldalon rákereshető az elveszett vagy megtalált állatokra. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments