Váciak, figyelem: csaló tűzifaárusok, házalók, álrendőrök

tűzifa-250Megkezdődött a fűtési szezon és ezzel egy időben megjelenhetnek a tűzifával házaló, portékájukat személyesen, szórólapon vagy interneten keresztül hirdető árusok is, akik minden évben több tucatnyi embert csapnak be. De se szeri, se száma az utcán „leszólító” házalóknak, akikkel ajánlatos óvatosnak lenni.

Az alkalmi fakereskedők találékonysága kimeríthetetlen. Olcsó árujukon különböző módszerekkel szeretnének túladni, minél nagyobb haszonnal. A leggyakoribb trükk a tűzifa beáztatása és a mérlegek elállítása.

Gyakori módszer továbbá, hogy a tároló alját nehezékkel rakják meg és arra pakolják rá az eladásra kínált fát, amely így jóval nehezebbnek tűnik, mint amennyi valójában.

Facebook - kövess minketA gyanútlan vásárló csak a tűzifa kipakolását követően eszmél rá, hogy átverték. További veszélyforrás, hogy az árusok az értékesítés alkalmával – különböző ürüggyel – bejutnak a vevő lakásába, elterelik a sértett figyelmét és eközben értékeket tulajdonítanak el.

A rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy lehetőleg ne vásároljanak olyan faárustól, aki jóval a kereskedelmi ár alatt kínálja a portékáját. Fontolják meg a jónak tűnő ajánlatot! Mindenki csak olyan tüzelőanyagot vásároljon, melynek ellenőrizhető a származása, a minősége és a szállító rendelkezik a megfelelő okmányokkal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Szinte egész évben találkozhatnak az utcán kisebb-nagyobb csomagokkal házaló „kereskedőkkel”, akik a szezonális árucikkeiket próbálják kedvező, vevőcsalogató áron eladni. Az ilyen emberek megjelenése az ünnepek közeledtével még gyakoribb. Leggyakrabban ágyneműt, ruházati termékeket, kéziszerszámokat, evőeszközöket, optikai és egyéb orvosi eszközöket, illatszereket kínálnak, melyeket a mindennapokban használunk.

Jellemzőjük, hogy többnyire az utcán szólítják meg a potenciális vevőket, de becsengetnek házakba, lakásokba is. Nagy a kísértés, hiszen rendkívül kedvező árakon kínálják a termékeket, melyek minősége azonban sok esetben silány. A vásárlást követően szinte semmi esélye nincs annak, hogy újra felbukkannak a környezetünkben az árusok, így cserére vagy panaszra nincs lehetőség.

Különösen veszélyes, hogy az idegen személyek különböző indokokra hivatkozva bekéredzkednek a lakásba, majd a kiszemelt értéktárgyakkal vagy készpénzzel távoznak. Éppen ezért felhívják a lakosság figyelmét, hogy az általuk nem ismert személyeket, árusokat a bezárt ajtón kívül várakoztassák. Ha van rá lehetőség, akkor tájékozódjanak a „látogató” kiléte felől vagy gyanús viselkedés esetén hívják a rendőrséget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

házalást tiltó tábla kihelyezése-700Van, ahol az önkormányzat rendeletben tiltotta meg a házalást

Ugyancsak többször előfordult már olyan eset, amikor álrendőrök „intézkedtek” vagy az ismeretlenek hivatalos jelleget színlelve beférkőztek a sértett bizalmába. Bejutottak az otthonukba és különféle értékeket tulajdonítottak el. Azonban ez nem csak a rendőrség tevékenységével visszaélve fordulhat elő, ezért fontos valamennyi szolgáltató alapos ismerete, hogy tudjuk kivel állunk szemben.

A rendőrség munkája összetett. Munkatársaik civil ruhában vagy egyenruhában végzik munkájukat. A A legtöbben azonban az egyenruhás járőrökkel találkozhatnak. Fontos tudni, hogy a jelvényen minden esetben egy ötjegyű számnak kell szerepelni és ez a szám mindig egy rendőrhöz tartozik. A civil ruhában dolgozó kollégák is minden esetben kötelesek felmutatni az arcképes igazolványukat és a jelvényszámukat. Amennyiben gyanú körülményt észlelnek, abban az esetben azonnal hívják a rendőrséget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A szolgáltatók szakembereiket szintén ellátják a megfelelő igazolványokkal, amelyeken fel kell tüntetni a munkát végző személy nevét, a cég megnevezését, elérhetőségét és általában jogosultságát is. Minden esetben kérjék el ezt az igazolványt! Érdemes telefonon tájékoztatást kérni az adott cég központjától arról, hogy az adott címen valóban végeznek-e olyan típusú munkálatokat, mint amilyenre a szakember hivatkozik.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, akkor igyekezzenek minél jobban megfigyelni a tettest és az általa használt jármű típusát, színét, jellemzőjét, esetleg a forgalmi rendszámát.  Ezeket a jellemzőket jegyezzék fel és értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassák meg a helyszínt – tanácsolja a Váci Rendőrkapitányság. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments