Jubileumi Patrocinium volt gazdag rendezvénysorozattal

Dr. Beer MiklósAlapításának 300. évét ünneplő Piarista Gimnázium az elmúlt hetekben gazdag rendezvénysorozattal emlékezett meg a jeles évfordulóról.

November 14-én, pénteken ünnepelte az iskola a piarista rend alapítójának ünnepét a Patrociniumot. Ezen a napon hagyományosan a rendalapító pártfogását kérjük. Idén a 300 éves iskola diákjaiért, a szülőkért és tanárokért imádkoztak az ünnepi szentmise keretében, amelyet dr. Beer Miklós megyéspüspök celebrált számos vendég, a nagyszámú diákság és tanárok részvételével a Székesegyházban.

Szentbeszédében a püspök atya elmondta, hogy kiscserkészként ismerkedett meg az először piaristákkal, majd a cserkészeten keresztül állandó kapcsolata volt a piaristákkal. A mai diákokat az evangélium tanításának megismerésére és saját életükben való megvalósítására bátorította. A liturgiában való elmélyedést segítette Dónusz Katalin és Tóth János operaénekes előadásában elhangzott Ave Mária és Sík Sándor: Andocsi Mária című műve, valamint Varga László karnagy orgonajátéka.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A szentmise után a vendégek és a diákok a Madách Imre Művelődési Központban vettek részt az ünnepi műsoron. A több mint 600 fő számára a színházterem szűkös volt, a diákok egy része kivetítőn élő közvetítésen keresztül követhette a színpadi eseményeket. Először az ünnepi köszöntőnk hangzottak el: Futó Béla SchP igazgató ünnepi gondolatai, majd dr. Rétvári Bence az EMMI parlamenti államtitkára közvetlen, személyes hangvételű beszédben idézte fel piarista diákéletének fontos élményeit, meghatározó eseményeit. Labancz Zsolt piarista tartományfőnök a 300 éves múlt jelentőségéről beszélt: a gazdag örökségről és a szüntelen megújulás lehetőségéről és felelősségéről. Az ünnepi eseményeken a várost Pető Tibor alpolgármester képviselte.

Ezt követte a diákok gálaműsora: az iskola sok ügyes diákja csillantotta meg tehetségét a színpadon. Hallhattunk gyönyörű szavalatot, számtalan hangszeres bemutatót (hegedűn, zongorán, fuvolán, marimbán, gitáron), volt aki énekelt, táncolt és akrobatikus tornára is volt vállalkozó diák. Az ünnepi műsor egyik kiemelkedő érdekessége volt a 6. osztályos diákok néptáncos bemutatója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Az ünnepi műsor után az iskolában folytatódott az ünnepi program. A felső osztályok volt öregdiákokkal, szülőkkel vagy éppen a szakterületükön jártas vendégeinkkel (Borhidi Attila akadémikussal, Jelenits István tanár úrral) tölthettek még el egy ünnepi órát. A díszteremben Edit van der Burg előadóművész fuvolajátékát hallgatták meg az 5-8. osztályos diákok.

A jubileumi ünnepség következő eseménye az Erkel Színház zártkörű előadása lesz november végén: az iskola diákjai, a szülők, az iskola tanárai és dolgozói megtekintik a Székely Dózsa György című táncjátékot a Honvéd Táncegyüttes előadásában. (vacipiar.blog.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments