Húsz éve kezdődött meg a váci múmiákat rejtő kripta feltárása

váci múmiák-250Húsz esztendővel ezelőtt éppen e napon, november 28-án kezdődött meg a Fehérek templomának kriptájában a váci múmiák néven elhíresült lelet feltárása. Ebből az alkalomból ma este a Credo-házban szakmai kerekasztal-beszélgetésre kerül sor.

Váci múmiák elnevezéssel a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során megtalált 265, természetes úton mumifikálódott emberi maradványt, valamint további 40 személy csontmaradványát illetik. Az egész világon ritkaságszámba megy, hogy ennyi természetesen mumifikálódott holttest maradjon fönn. A 265 múmia sorban elhelyezett és egymásra helyezett díszes fakoporsóban feküdt. A koporsón feltüntették a nevet, halál dátumát és némelyiken az okát is. A feltáráskor ez alapján tudták beazonosítani a személyeket.

A templomot a Domonkos rendi szerzetesek kezdték építeni 1699-ben. A templomhoz két kripta tartozott, melyekben 1731-1838 között temetkeztek. Főleg tehetősebb polgárok és egyházi személyiségek nyughelye volt – olvasható a Wikipédiában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A kriptában 107 nő és 119 férfi, valamint 38 megállapíthatatlan nemű holttestet találtak, akiknél 89 százalékban fellelhető volt a tuberkulózis fertőzés, azonban mindössze 35 százalékuknál volt a halál közvetlen okozója. A leletegyüttes tudományos értékét növeli, hogy a belső szervek nagyrészt épségben megőrződtek, ami lehetővé teszi a testek sokoldalú természettudományos vizsgálatát (antropológiai, patológiai, genetikai, fogászati vagy morfológiai vizsgálatok).

A tudományos kutatások eredményeiből mintha egy mozaik darabkáit összeillesztenénk rekonstruálhatók 150-250 évvel ezelőtti város lakóinak biológiai jellemzői: a megélt életkor, az átélt sérülések és betegségek, a táplálkozási szokások, az életmód, a rokoni és szociális kapcsolatok, az arcvonások.

A váci múmiák nagy részét jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeumban tárolják, ahol kutatásokat végeznek. Az elmúlt években több kiállításon mutatták be itthon és külföldön a leleteket. Városunkban kisebb mozgalom bontakozott ki, amely azt követeli, hogy a múmiák kerüljenek vissza Vácra, hiszen a mai polgárok elődeiről van szó.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A múmiákkal kapcsolatos munka megkezdésének huszadik évfordulóján ma este öt órakor a Vácz remete Kossuth téri szobránál tartott megemlékezés után – ahol Beer Miklós megyéspüspök mond beszédet – a Credo-házban kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a leletanyag kutatóinak részvételével. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments